Avmaskning och betesplanering

I går morse tog jag träckprov på alla tre hästarna inför kommande sommarbete. Träckrproverna las på posten under lunchen i går tillsammans med ägarbytet på skäpet. Provresultatet brukar komma snabbt på mailen, oftast dagen efter så idag eller senast i morgon väntas svar om vi har några parasiter att handskas med i år.

Vi skiljer på sommar och vinterhagarna för att hålla ned parasittrycket så mycket som möjligt samt låta vintgerhagarna få möjlighet att återhämta sig något då de blir relatvt hårt belastade så klart under vintern. Eftersom vi har haft en del skador på hästarna den här vintern så går dem i begränsade vinterhagar som ändå tillåter dem att röra sig fritt. Tanken från början var att öppna upp vinterhagen så den skulle bli 2-3 ggr så stor som den va från början. Nu har vi istället valt att göra en "inslussningshage" som räknas in som vinterhage men där dem går vår och höst, på så vis hoppas vi kunna låta vinterhagarna vila så mycket som möjligt samtiigt som vi kan låta hästarna beta in sig själva på lite gräs innan de flyttas över till sommarhagarna på våren samt innan de flyttas in till vinterhagarna på hösten. På bilden som jag visat tidgare också ser man våra vinterhagar i blått och sommarhagarna i rött.

Lite beroende på vad träckproven säger så kommer vi flytta över hästarna till sommarhagarna om ett par veckor eller så. Jag vill att det ska hinna torka upp någorlunda och börja växa samtidigt som jag inte vill de ska hinna växa för mycket så vi måste handbeta in dem innan de är dax för flytt.

Gillar

Kommentarer