Dagens klinikbesök

Då sitter jag äntligen i köket efter en heldag på språng. Vi åkte 0530 från lägenheten och jag har bara varit hem om som snabbas för att hämta lite saker i eftermiddags innan jag åkte iväg igen för att komma hem nu för 15 minuter sedan ungefär.

Allt har gått bra och Maltes har skött sig som den stjärna han är som vanligt, precis som underbara Karro som var med oss även denna gång <3

Dagen började med att Maltes hade en tid kl. 08.00 hos en kiropraktor / osteopat, låt oss kalla honom M, på Husaby hästklinik där han blivit behandlad de senaste åren. M kom och mötte oss med ett leende och en suck där han i utandningen sa - "Det var igen liten journal att läsa igenom" som ursäkt till att han var lite sen. Maltes fick gå in i ett behandlingsrum och blev genomsökt av vana händer som kände efter samband och triggerpunkter. M började med att koncentrera sig på Maltes bäckenparti. Han lyfte ena bakbenet och började rotera det i diverse riktningar, i början såg det stelt ut men allt eftersom började det röra sig mer och mer i Maltes kropp allt eftersom det släppte. M var inte riktigt nöjd utan tog även hjälp av ett instrument kallat Schockwawe för att släppa på spänningarna i bäckenet för att senasre även gå vidare till ryggen och i ena frambenet. M fortsatte att lossa låsningar i Maltes kropp och hade sedan kommit fram till en sammanfattning. Enligt honom stannade det inte kring bäckenet och ruggen utan det fanns också en koppling till vänster framben.

Efter besöket hos M hade vi ett besök hos veterinären inbokat. M pratade ihop sig med veterinären som sedan tog emot oss. Vänster framben är ju där allting började egentligen sommaren 2015 då Maltes slog sig själv och fick en "senvarning" på djupaböjsenans förstärkningsband. För att vara på en säkra sidan och eftersom flera saker nu pekade på vänster fram rakade man helt enkelt hela benet från knät och nedåt och ultraljudade allt. Allt såg i princip fint ut, det man kunde se var att det kanske var aningens lite för lite ledvätska kring karpalsenskidan där man anade ett bråck vid hans andra senvarning sensommaren 2016. Man kan ana en lite förtjockning, inte ärrvävnad i sig men en liten förtjockning som kan leda till en liten minskad rörlighet vilket kan uppfattas av M.

Maltes fick springa upp för veterinären, vänster framben böjdes ordentligt, allt u.a., han fick sedan visa upp sig på lina på stor och liten volt i båda varven även där u.a. En liten anmärkning på att han fortfarande inte är lika stark i sitt vänstra bakben som sitt högra men ingen hälta. Man gick sedan vidare med en liten specialutrustning i form av instrument på kroppen som mätte hans belastning av kroppen under rörelse. Utrustningen är till för att uppfatta skillnader i hur hästen belastar sin kropp. Maltes fick en kamera på rumpan, sensor på benet och på huvudet och fick sedan springa upp igen.

Utrustningen visade att Maltes inte snedbelastade något och var 100 % rak i rörelse vilket var roligt att få se. Detta skedde ju efter M hade behandlat honom och så här i efterhand hade det så klart varit intressant att se om han hade fått samma resultat innan som efter men det är alltid lätt att vara efterklok.

För att inte missa något bad jag även om att få träffa klinikens hovslagare om ett utlåtande kring hovvinklar och skoningen på Maltes. Hovslagaren tyckte generellt skoningen var bra och i fin balans. Han hade dock ett par rekommendationer som han skickade med mig som en hälsning till min befintliga hovslagare, mer än så behövdes inte enligt honom vilket kändes väldigt skönt.

Så planen det närmsta är nu att se vad behandlingen av låsningar och spänningarna i Maltes kropp bidragit med. Maltes ska nu skrittas för hand upp till 1 h om dagen i 4 dagar innan han får börja jobba på lina igen som vanligt. Efter 5 dagar får jag sedan testa att sitta upp för att se hur det känns. Känns det bra ska jag sitta på honom korta stunder max varannan dag. Det kanske inte kommer vara perfekt direkt men man får ha lite tålamod för behandlingen slutar inte här utan den kommer bli mer långsiktig arbete.

Vi har bokat in ett besök om 14 dagar där Maltes ska få schockwawe igen på samma ställen som idag sedan är han inbokad till ett återbesök hos M igen den 11/4 där han ska genomgå samma behandling som idag samt få ytterligare schockwawe behandling. Samma dag har jag även en veterinärtid innan där jag ska visa honom riden för veterinären bland annat för att se status och kunna bedöma hur vi ska gå vidare.

Man är lite lätt omtumlad (läs känner mig körd i en torktumlare på högsta intensitet) efter en sån här dag men när allt kommer omkring så finns det ju faktiskt hopp om att vi ska lyckas ta oss ur detta trots allt. Det känns hoppfullt även om jag inte vågar hoppas fullt ut ännu så känns det ändå hoppfullt och inom några dagar ska jag få testa sitta upp igen på min älskade häst <3


Dagen till ära var det helt proppfullt på kliniken kändes det som och jag räknade till hela 12 hästtransporter på parkeringen, det blåste hal storm ute men Maltes gick utan tvekan raka vägen in i släpet och stod sedan helt stilla så jag kunde stänga bommen på första försöket denna gång. Guldstjärna!


Gillar

Kommentarer