Diagnos Covid-19

Så här i efterhand började allt för några dagar sedan redan under helgen. Jag vaknade på lördag morgon och kände mig bakis fast jag knappt druckit något. Eftersom jag varit vaken mer eller mindre alla nätter i snart en månad förklaras det mesta med att jag är extremt trött. Söndag morgon är känslan den samma, kanske snäppet värre men skjuts undan och dagen passerar med allt som måste göras. På kvällen känner jag mig hängig och nästan som om jag har feber men termometern visar 37,4 och jag viftar bort känslan med att jag är trött och behöver sova.

Måndag morgon vaknar jag med en rejäl huvudvärk, som migrän fast ändå inte riktigt. Tar två Alvedon och snoozar 20 min innan jag tar en dusch och åker till jobbet.

Måndag runt lunch börjar jag må sämre, jag blir lite yr och börjar undra över om jag är sjuk, känns som jag har feber. Blir bättre med lite lunch men känslan återkommer snabbt igen. Jag åker hem och mår sämre och sämre. Tar tempen flera gånger men den visar som högst 37,7 alltså ingen feber.

Så vid middagstid när jag står och lagar mat inser jag plötsligt att jag inte känner någon smak längre. Löken smakar inte lök och lingonen jag ställde fram på bordet luktar ingenting alls? Jag känner mig helt iskall när tanken slår mig tänk om jag har Corona, covid-19? Jag tar fram ättikspriten ur skafferiet och stoppar ner näsan i flaskan och känner absolut ingenting. Helt tomt. Det sticker i näsan men jag känner ingen lukt.

Jag ringer 1177 och får efter 20 min väntetid prata med en sjuksköterska som frågar om mina symptom; ”jag har huvudvärk, extrem trötthet känns som jag har 40 graders feber fast termometern visar blyga 37,7 men framförallt så känner jag inte någon smak eller lukt över huvudtaget.” Sjuksköterskan ställer ett par följdfrågor och säger sedan ”Du har solklara symptom på Covid-19 och med största sannolikhet har du Coronaviruset.”


Informationen man får är att den som är smittad är den som ska isolera sig, övriga familjemedlemmar kan leva som vanligt; Christian rekommenderas åka till jobbet och Alma till förskolan så vida dom inte har symptom. Det här tycker jag är märkligt. Övriga länder stänger ner hela landet medans här får man gå till förskolan när ens mamma högst troligt är smittad av Covid-19.

Nu har vi inte skickat Alma till förskolan och Christian har inte åkt till jobbet utan alla är hemma för säkerhetsskull. På Almas förskola jobbar en fantastisk pedagog som är i slutet av sin graviditet och på Christians jobb finns en kollega som är högrisk, vi vill inte utsätta någon för risk om vi kan låta förhindra det genom att alla hålla oss hemma allihopa.

Gillar

Kommentarer