Dressyrträning 2017-10-20

I lördags red vi alltså för ny tränare och är faktiskt redan anmälda till nästa gång hon kommer. Med andra ord är jag nöjd med träningen och det kändes som om vi fick precis den hjälp vi behövde. Även om Maria kanske inte använde sig av samma metoder som ex Traudi så var det samma röda tråd och vi fick fokusera på samma saker dvs att få honom rakriktad och i balans. Hade inte den röda tråden funnits där hade det nog blivit svårt att träna för båda. Vi får ge det några gånger till så klart innan man vet mer, men som första träning så kändes de bra.

Det lördagens pass handlade om var att få över Maltes korrekt på höger sidan i framförallt vänster varv. Till vardags har jag varit lite slarvig, jag känner att han inte är helt igenom och går och tränger men jag har låtit de vara. I lördags fick vi hjälp och jag vet nu hur jag ska träna i alla gångarter för att få detta att sitta. Tricket låg i att använda mig av vikthjälperna ännu mer än vad jag gör. I det här läget handlade det om vikthjälperna i sidled. Jag fick leda med inner tygel och överdriva mina vikthjälper utåt i början för att få honom att böja sig i innersidan för min ledande inner utan att falla med inåt på volten. I början var jag alldeles för mesig med både ledande tygeln och mina vikthjälper. Maria hoppade upp ett par minuter på Maltes och testade i skritt, när jag hade sett henne och hon hade fått med honom lite på spåret så gick det bättre. Jag fick också se att det nu i början inte handlade om någon "snyggridning" utan verkligen överdriva hjälperna för att få honom att förstå. Vi pratade om att först prata med stora bokstäver för att sedan kunna förfina dem allt eftersom, vilket så klart är logiskt. Vi pratade också om vikten av ledande tygeltag och inte trängande, att fokusera på att länga ut höger sidan istället för att mjuka upp vänster vilket allt rimmar med hur jag är upplärd via Karolina/Traudi vilket är en viktig del i mitt tänk och ridsätt.

Något Maria snabbt observerade var också att jag lätt tittar inåt i vänster varv, höjer min högra axel och tittar inåt. Detta underlättar ju inte precis i arbetet att få Maltes att följa med utåt utan snarare tvärtom. Jag fick på volten vara extra noga med att mina axlar var i samma vinkel som Maltes, dvs samma böjning i min kropp som i hans. Sådant vet man ju, men det är svårt att se själv att man faktiskt inte följer det. Så mycket fokus på att också räta upp mig, brösten inåt , höger axel ner och huvudet rakt över kroppen. Jag märkte hur van jag var att sitta snett för när Maria påpekade att jag satt rakt kändes det som om jag var helt sne åt andra håller vilket skvallrar om min invanda snedhet i de här varvet.

När jag satt bra och Maltes följde med mig utåt för mina vikthjälper och följde/böjde sig med min ledande innerhand så hamnade vi i fin balans och han bjuder då på en riktigt fin ridkänsla.

Maria tyckte Maltes hade en ovanligt bra takt i traven, speciellt för att vara PRE. Hon tyckte han rörde sig fint framåt istället för "symaskinssteg" uppåt att han var vacker att se på. Kändes väldigt roligt, eftersom jag arbetat mycket med takten och att dämpa honom fram.

Nästa gång blir 1/11 och då kommer vi rida dressyr för Maria bland WE-hindren, bra upplägg för att sedan kunna nosa på lite WE också samt att jag behöver hjälp att komma till ridning trots att han blir tittig.

Gillar

Kommentarer