Dressyrträning

På tisdag kommer Karolina till gården igen och vi är 4 ekipage som ska rida, äntligen är jag och Maltes med *peppar peppar*.

Nu känns det som om Maltes börjar komma igång ordentligt igen, det är typ 6 veckor sedan första besöket på Husaby gällande svullnaden i ena frambenet som visade sig vara ett slag som turligt nog hade missat alla vitala senor och ligament. Vi tar det fortfarande försiktigt men eftersom vi inte var fullt i gång innan så är vi lite tillbaka där vi började kan man säga. Maltes går nu ca 25-30 minuter under ryttare 3 dagar i veckan var av ett av dessa pass är skritt i skogen och 2 pass i paddocken. Utöver detta är det tömkörning/ longering och promenader i skogen som gäller med mycket bommar och offroad.

Vi är fortfarande på unghästridnings nivå och arbetar med att hitta takt balans, tempo stöd och form. När jag fick hem Maltes gick han gärna i hög form utan kontakt alls på bettet och "paddlade" med sina framben. Jag har hela tiden arbetet med att få ut halsen, ut med näsan och arbeta honom i en lägre form än han själv väljer från början. Detta arbetet har mestadels pga. allt som hänt skett från backen men även så klart varit fokus hela tiden under uppsuttna pass också även om dessa varit få.

Nu under ridning blir Maltes i stället för låg och lägger sig i handen för mycket, helt motsatt problem än där vi började helt enkelt. Det är så klart inte önskvärt att han går på bogarna istället så nu behöver vi hitta balansen där emellan och det är inte bara lätt. Eftersom Maltes inte är riden så mycket så har man inte så mkt hjälper att jobba med. Det största för Maltes är att han behöver hitta sin balans tillsammans med mig på ryggen. Balansen är ett förhållande mellan takt och tempo och där har vi lite svårt att hitta rätt, Maltes älgar gärna på, lägger sig i handen och släpper bakbenen och blir springig. Jag är lärd att man måste våga rida unghästen framåt men jag tror Maltes behöver balanseras av genom att sänka hans takt. När han lägger sig i handen och börjar springa är det lätt att luras att börja någon sorts dragkamp och att jag blir "hängande" i handen som något sorts 5:e ben för honom. Här försöker jag vara snabb i mina förhållningar och verkligen inte bli hängande och inte erbjuda honom något extra ben utan han ska bära sig själv. Jag försöker arbeta allt jag kan med min egna balans och försöka rida lätt i en lägre takt för att få honom att sänka takten utan inverkan av handen som stör.  Det blir lite av och på men i bland hittar vi rätt takt och tempo och då är känslan grym. Så fort han tappar balansen börjar han slå i skorna så tystnad är ett bra kvitto på balans just nu. Här behöver vi Karolinas ögon från backen så hon kan hjälpa oss hitta rätt. Hoppas kunna få input vart han ska ligga och hur vi ska jobba vidare tills nästa gång vi ses.

Skritten har ju varit helt förstörd sedan månaderna av rehabilitering av ryggen men sakta med säkert börjar vi hitta tillbaka även där faktiskt, även om det är en bra bit kvar så är han mycket stadigare och vågar i bland söka bettet kommer i rätt takt. Kommer nog bli bra tillslut även detta.

När det kommer till galoppen har vi inte kommit så långt ännu men ändå längre än någonsin innan för nu kan vi faktiskt galoppera ett varv utan avbrott i en relativt balanserad galopp. Det är inte alltid så klart men ett par väldigt fina varv, älskar verkligen hans galopp det är magiskt! Försöker även leka med galoppfattningarna och fatta på bara hjälpen utan röst vilket han inte riktigt förstår ännu och det blir lite hej hopp, men alla är vi barn i början! :)

Gillar

Kommentarer