Dressyrträningen

Jag är jättenöjd med Maltes efter gårdagen på alla poster, känns som om han börjar bli riktigt vuxen!

Idag fick han skrota i hagen hela dagen och bara gå promenad nu precis i kväll på 20 minuter på hårt plant platt underlag samt att han fick stå med vibrationen via icevibe 10 minuter i morse och 20 minuter nu ikväll.

Traudi har aldrig sett Malte live, bara på kort så det var extra roligt att få visa upp honom igår, "åh va snygg han är" sa hon när vi kom in i ridhuset vilket värme mattehjärtat så klart :) Vi fick börja med att trava några varv och göra ett par övergångar innan hon hade fått en status på vart vi befann oss och hade en plan för sig relativt snabbt.

Planen bestod i att Maltes behöver lösgöra sina bogar och bli mer rörlig fram för att kunna komma fram med ett stöd i handen och hitta takten, han blir låst i ett läge vilket aldrig kommer ta oss någon vart. Så det var bara att sätta igång att lösgöra bogarna och få honom att följa. Detta gör man bäst via övningen fyrkanten vilket innebär att man rider på en fyrkant i skritt och flyttar/böjer hästen i varje hörn för vändande hjälper/ ledande inner tygel och sedan rider ut rakt fram på raksidorna. Målet är att hästen ska följa med i vändningen med hals och bogar och att yttersidans bog ska stretchas ut/längas ordentligt vilket är lösgörande.

Efter en hel del skrittande i denna övning var Traudi nöjd och hon påpekade även att jag inte alls behöver vara rädd för att rida i skritten nu och att jag ska fortsätta med denna övning hemma, hon såg inga tendenser till pass eller några andra taktfel i skritten och den här övningen kommer snarare få honom att skritta bättre. Efter skritten var det dags för att göra samma sak i trav vilket alltid är lite trixigt speciellt på en ung häst som inte riktigt kan alla hjälper korrekt. Jag tycker ändå vi fick till det relativt bra och här fick vi lite input hur jag ska få honom att spåra i vänster varv där jag känner hur han sladdar i väg för mig. Jag fick rakrikta honom genom att leda ut ytterbogen och möta upp med höger skänkel. Eftersom det är höger bakben han slänger ut utanför kroppen vill jag flytta bogarna till spåret och hålla kvar höger bak på spåret med min högra skänkel och på så vis få honom att spåra. Vi lyckades rätt bra även med detta tyckte jag. I samma varv fick vi även tänka som en banan och flytta rumpan liite lite inåt för att stärka höger bak. i höger varv fick vi istället tänka lite lite öppna och flytta honom i svagt sidvärts.

Efter skrittövningen och första travövningarna med fokus lösgöra bogar fick jag ett ordentligt tryck i handen och Maltes bjöd upp till en bra känsla. När vi gick vidare började Malte bli trött och då tippar han in näsan och sista biten av traven var väl känslan lite sådär även om vi lyckades genomföra de vi fick instruktioner om så fick jag inte riktigt till känslan jag önskar vilket troligen var för han var lite för trött. Kanske borde jag ha avslutat lite tidigare men det är svårt när man är mitt uppe i något på en träning.  

Vi fick även visa upp ett par galoppfattningar innan vi avslutade och där var Tradui väldigt nöjd och tyckte jag gjorde helt rätt och skulle fortsätta precis så.

Mycket lärorik dag men jag slits lite mellan att rida honom så "hårt" som jag fick göra under träningen, nu blir det ju så klart väldigt kocentrerat när man tränar i 30 minuter och man får en massa tips och övningar att ta med sig hem. Maltes är ju tränad nog för att klara av 30 minuter relativt intensivt arbete men jag kände ändå att jag hade velat ha någon medelväg där kanske. Samtidigt är jag väl medveten om att jag mesrider honom alldeles för mycket och de blir inte bra de heller så jag måste helt klart börja arbeta honom mer och jag behöver jobba precis med de Traudi visade oss i går men kanske inte lika intensivt bara, de är nog våran medelväg :) När jag säger hårt så menar jag inte att vi red länge eller nöter på något sätt utan snarare att jag behöver RIDA honom och inte bara åka häst och knappt våga andas där uppe, då kommer han aldrig lära sig något nytt. Jag måste helt enkelt komma till ridning mer och påbörja steget att utveckla honom vidare.


Gillar

Kommentarer