Eftervård kastrering

Operationen av Maltes gick som sagt bra. Han hade så pass stor kulor att man har sytt past en stor tampong vid operationssåret som jag själv får klippa stygnen på 2 dagar efter operation ( dvs idag). Det är många och långa diskutioner kring om man ska välja liggande eller stående kastrering. Stående är oftast billigare och kan göras i hemma miljö men med risker så som infeltioner och framfall. Liggande kostar mer,innebär en risk med sövning / uppvak men såret och öppningen sys igen innifrån vilket inte ger samma risker som stående kastrering. Eftersom Maltes var så pass gamal och hade så stora kulor så var det för mmig självklart att välja liggande kastrering sövd på klinik.
Eftervården innebär att Maltes nu har en halmad box och en begränsad hage som vi flyttar runt för att den ska vara så torr och ren som möjligt. Allt för att inte rikera inflamation.
De kommande veckorna innebär följande: 7 dagar skritt för hand 7 dagar uppsutten skritt för hand 15:e dagen får han börja joggas lätt efter 4-6 veckor kan snabbjobb påbörjas om allt ser bra ut. Eftersom Maltes är så lite riden och aldrg riden utan att bli longerad först kommer jag göra en egen varian av veterinärens ordination. Vi kommer skritta 14 dagar för hand och sedan på 15e dagen påbörjar jogging på lina innan vi tar uppsuttet motion. Vi kommer hålla Maltes på halm i boen och begränsad torr hage i iaf 14 dagar innan han får gå lite större. Ihopsläpp med Foppa kommer vi dock vänta med tills han är redo för vad veterinären kallar "snabbjobb" för att inte riskera något. Det kommer ju garanteras bli springande när Foppa är inblandad :P

Gillar

Kommentarer

Ida,
Intressant att få en sån inblick i vad man gör efter en liggande operation!
idakck.wordpress.com
camillabergquist,
Kul att bidra till intressant läsning :) :)
camillabergquist.wordpress.com
Ida,
Det är ju inget man vanligtvis får ta del av när man inte haft en häst som kastrerats så själv, helt klart ett bra och informativt inlägg!
idakck.wordpress.com