Eksem

Eksemhistorian kring Maltes är ju en egen historia. Emelies häst Caramell har svår klåda året runt och jag har sett hur Emeli kämpat genom åren för att hjälpa henne. Efter att ha följd dem genom åren så ville jag verkligen inte ha en häst med klåda. Jag frågade därför inte bara en eller två gånger utan flera gånger om han hade problem med klåda eller knott. Svaret var nej och man kunde ju inte annat än att tro säljaren.

När Maltes kom hem till oss visade det sig dock att han snabbt visade sig ha enorma problem med knotten och han började klia sig i panik. Jag testade olika salvor,  täcken osv under hela förra året. Eksemtäcke och bensylbensoat var det som funderade bäst för oss. Såren han hade kliat upp läkte och han verkade klara sig rätt bra. Under vintern visade det sig dock att klådan inte försvann helt utan han kliade sig fortfarande. Jag lärde mig att han behövde klippas kontinuerligt för att inte klia sönder sig.

Nu under tidig vår sedan mars har Maltes gått med sitt eksemtäcke och smörjs med Bensylbensoat kontinuerligt. Jag har badat honom med klådstillande schampoo vid första värmen i slutet på mars och behandlat med Switch. Jag ger honom kallpressad linfröolja året om något som ska hjälpa mot eksem samt att det även tillgodoser behovet att viktiga omega-fetter bland annat.

Trots tidigt agerande har Maltes ändå fått
sår i mankammen. Nu börjar jag få det under kontroll men det känns inge kul att det redan blivit så illa att det blivit sår. Hoppas inte de kommer bli värre under året, de är inge roligt och såklart måste det vara oerhört jobbigt för stackars Maltes.

Gillar

Kommentarer