Eksembehandling

När jag köpte Maltes visste jag inget om hans problem med knott, insekter och sol. Vi fick lära oss den hårda vägen när han i panik kliade sönder sig totalt redan i april-maj första året hemma.

Sedan dess har jag hittat en rutin som fungerar för oss. Alla sånna här problem är så individuella, även om det finns massor av preparat på marknads fungerar inte allt för alla, hästarna är alla individer och kräver också individuell behandling såklart. Så här gör vi.

Jag börjar alltid med täcke tidigt på våren. Eftersom Maltes är klippt vintertid går han redan med täcke med hals som skydd mot kyla men också in på våren mot sol och den eventuellt första insekten. I mars/april går vi över till heltäckande insektstäcken och eksemtäcken. Vid väldigt dåligt väder går han med bara vanliga regn/fodrade täcken med hals. I takt med att vädret blir bättre går vi över mer och mer till att han alltid bär sitt eksemtäcke.

Utöver eksemtäcket tvättas Maltes regelbundet med ett klådstillande schampoo baserat på havremjölk. Han tvättas under sommaren minst en gång i veckan men i bland betydligt oftare än så. Jag är väldigt noggrann med att alltid tvätta bort minsta svettfläck för att det inte ska klia mer än nödvändigt vilket det redan gör av hans eksem.

En stor del av Maltes behandling består av ett preparat i lotion form som heter Bensylbensoat som i "folkmun" förkortas med BB. BB är både klådstillande och mjukgörande. Jag smörjer med BB i princip året om faktiskt men betydligt mer sällan på vintern såklart. Viktigt dock att börja smörja i tid på våren och sedan hålla i med upprepad smörjning hela sommaren. Just nu smörjer jag ca var tredje- varannan dag. I början, för ett par år sedan, smörjde jag tre gånger om dagen innan effekten var så god att jag kunde glesa ut smörjningarna försiktigt.

I det nya stallet är det betydligt mindre knott än på gården men istället mer bromsar och sådant under högsommaren så vi får se om jag kanske behöver ersätta eksemtäcket med något starkare täcke som skyddar mot bromsbett också. De får tiden utvisa, än så länge verkar detta fungerar fortfarande.

För att hålla undran insekterna, både knott, broms och fästingar behandlas Maltes även med Ultra Shield och Switch Pour on. Switchen appliceras några gånger per år och Ultra Shield efter behov.

De kan se ut som om jag häller på alla möjliga kemikalier på min häst men tyvärr behöver han dem alla och faktum är att det hjälper. Efter år av testande och bytande fram och tillbaka har detta visat sig vara de vinnande konceptet.

Gillar

Kommentarer