Fin kväll och fin jogg


Det märks tydligt att det börjar bli mer och mer höst, vädret är fortfarande väldigt trevligt med sol och uppehåll men det blir kallare på kvällarna, träden börjar gula men framförallt märks det på att det börjar bli märkt betydligt snabbare nu. Det är fortfarande mörkt när jag går ut och ska släppa ut hästarna på morgonen kring 05:50 och på kvällen går solen ned strax efter 19 och det är mörkt klockan 20.

I går jobbade jag Maltes på lina i ca 20 minuter när solen gick ned och lämnade väldigt fin himmel efter sig, även dimman började lägga sig över åkrarna kring paddocken. En väldigt fin kväll och Maltes var väldigt fin på lina också.

Just nu jobbar vi mycket bommar och galopp samt att komma till den lösgjorda fria traven med stor elasticitet. Maltes har en väldigt fin trav och när han blir lösgjord kan man be om lite ökad påskjut och då är det nästan som han flyger fram och det är en ännu mer fantastik trav som finns där, bakbenen skjuter på extra mycket och han rör sig genom hela kroppen. I går var det en sådan dag där han i princip bara bjöd på sådan trav. Det är en viktig avvägning kring beröm, tänjning av gränser och vila för att han inte ska bli för trött och för att han ska tycka de är super duper kul att jogga i den fina traven. Jag berömmer mycket och uppmuntrar honom samtidigt är jag observant på när han börjar bli trött, då får han bryta av få massa beröm och skritta en stund. Han behöver ju jobba i den här traven för att bli starkare så jag försöker så klart tänja lite på gränserna och i den här traven öka, minska, lägga in bommar osv men som sagt är jag noga med att inte jobba honom för långa stunder utan ge paus ofta.

Dem upphöjda bommarna vi har börjat arbeta med nu senaste gångerna gör honom riktigt lösgjord och han arbetar väldigt fint över dem. Nu har vi höjt upp alla fyra de senaste passen men vi började med att höja bara två för att sedan öka. Även galoppkvaliten i vänster varv var riktigt bra idag, bästa på länge. Vi arbetade korta galoppsekvenser på volt med 2 fattningar per varv på volten.

Det märks att Maltes börjar bli starkare i kroppen, det i samband med att det börjar bli kallare genererar en riktigt het Maltes stundtals, det kräver lite finlir från min sida i att utnyttja energin korrekt och när kan lyckas med det är det riktigt häftigt och allt blir enklare med lite mer egen energi från Maltes sida. Samtidigt får man vara försiktig så han inte blir helt överhettad också, som allt annat en viktig balansgång. Exempelvis blir vänstergaloppen bättre när han har mer eget driv, samtidigt hetsar han upp sig lite väl mycket i galoppen så han tappar ryggen lite stundtals i traven om han blir för taggad, speciellt i ridningen.

Gillar

Kommentarer