Förberedelser ridning

Jag tänkte ni skulle få hänga med på en vanlig dag när Maltes förbereds inför ett ridpass. Häng med!


Allt förjar så klart med att Maltes får komma in i stallet och stå en stund i boxen, kanske vill han kissa knapra lite hö eller bara vila lite.


Medans han chillar i boxen hänger jag fram alla hans saker som ska användas under passet.


När allt är klart och Maltes är redo ställer jag upp honom på skötselplatsen och sätter på hans vibrationsskydd från Horseware, han brukar ha på nivå 2 innan ridning vilket innebär 20 minuter vibration för att värma upp senor och ligament inför ridning.


Medans vibrationsskydden är igång fixar jag med övriga bestyr så som borst, rykt och flätning av man och pannlugg. Svansen sprayas med pälsgrans och reds ut så den blir fin.


När manen är flätad, hästen borstad och ryktad brukar det vara någon minut kvar på vibrationsskydden så oftast går jag då vidare med att linda bakbenen för att sedan kunna ta av vibrationsskydden och linda även frambenen.

Jag börjar alltid linda en bit upp från kotan och går sedan nedår runt kotan innan jag vänder upp igen och går hela vägen upp med avslut uppe vid knät.

Man lär sig med tiden hur man ska linda med olika märken av lindor. De flesta är olika längd och bredd vilket innebär att man behöver få in lite känsla för nya lindor hur de ska lindas för att man ska hamna korrekt i avslutet dvs med kardborrebandet längst upp och utåt/ mitt på benet. Jag lindar bara med fleecelindor och jag har alltid paddar under för att få ett jämt tryck och mer skydd mot slag. Jag har oftast höga paddar, antingen dessa eller Back on track. Sedan har jag även vanliga låga teddypaddar från Mias Rs som också är en favorit. De höga paddarna skyddar knäna mot slag och rivsår eftersom Maltes är en rätt rörlig häst och i bland kan frambenen vara lite överallt :P

Sedan är det dags för boots och att beskåda mästerverket :)

Så var det dags för schabrak och sadel. Jag är väldigt noga med att schabraket ligger korrekt under sadeln dvs med en kanal över ryggen och att den dras bakåt så ingen päls ligger åt del håll.


Sista anhalten är träns och luva. Eftersom Maltes är väldigt känslig för flygfän rider jag alltid med luva. Luvan skyddar även mot en del ljud och de gångerna jag har extra ljuddämpning i form av bomull skyddar även luvan detta.


REDO! :)
REDO! :)

Gillar

Kommentarer