Gårdagens dressyrträning

Gårdagens träning gick som sagt bra, vi tog det relativt lugnt för att Maltes inte är van vid underlaget eller att vara på nya platser ännu. Vi kanske inte fick preciiis lika bra och stabil känsla som hemma såklart men stundtals gick han väldigt trevligt och Karolina berömde för att han travade fint genomsläppligt och över ryggen, vilket är vårt störta och viktigaste mål när allt kommer omkring för en hållbar häst med tanke på hans ryggproblem.

Vi började att arbeta lite i skritten där vi som alltid arbetade på att få honom att länga ut halsen, slappna av si skritten och söka kontakten med min hand. I vänster varv fick jag prova att ställa honom utåt för att få honom att länga ut vänstersidan och blå lång och då få ut halsen vilket funkade väldigt bra.

När han kändes ok i skritten gick vi vidare med arbete med övergångar skritt - trav. Alltid samma fokus; takt lösgjordhet och stöd, lyckas vi nå alla dessa punkter blir det efterföljande några steg med lite svungfullare trav vilket är en riktigt häftig känsla!

Karolina observerade att jag i nedtagningen från trav till skritt lättar lite för mycket i handen i en sekvens där Malte i övergången dippar in näsan. Jag fick istället vara noggrannare i min eftergift och inte ge honom för stor i just den sekvensen för att inte berömma honom i de lägen han dippar in näsan. I själva övergången just när han går från skritt - trav gör han det jättefint med sträckt tygel och fin överlinje men sedan nästkommande steg lättar jag på handen för att ge honom beröm och han drar in näsan. Jag fick istället jobba på att föröka behålla nästan ute och kämpa med att få behålla kontakten och ge honom beröm genom att jag slappnar av och mjuknar i kontakten så vi får den där gummibandskontakten oss emellan.

Vi hittade inte riktigt samma fina takt i traven som senast på hemmaplan där han låg i en fin takt nästa hela passet. I går blev han lite spänd och takten blev då också lite för snabb vissa stunder, han behöver lära sig vänta och bli trygg i ramen med kontakt på bettet, det tar så klart tid men vi är på god väg.

I vänster varv dippar han gärna in näsan eftersom hans vänstra bakben inte är lika starkt som hans högra. Detta är återkommande i allt vi gör och grundar sig i rakriktningen, han är helt enkelt inte liksidig ännu vilket vi så klart jobbar med och kommer göra så hela hans liv precis som alla andra stegen i utbildningsskalan. Hans svagare bakben märks ju såklart också av i galoppen där hans vänstra galopp inte har samma kvalité som hans högra eftersom det är vänsterbakben som ska bära mest vikt i vänster varv. I höger galoppfattning gör han också gärna ett litet hopp in i galoppen vilket också detta kan kopplas till det svagare vänstra bakbenet eftersom fattningen initieras med ytterbak i det här fallet vänster bak.

Vi red strax under 30 minuter ungefär och avslutade det hela med två galoppfattningar i varje varv innan av avslutade och reflekterade över dagen och framtiden. Som ni ser ovan så är han rätt avslappnad :)

Stor guldstjärna i uppförande till Malte under hela dagen, han var snäll hela tiden och lugn trots att det var mycket hästar i omlopp var av ett par ston, unghästar som sprang i hagen intill och ett par hästar i ridhuset som kom och gick. Vi fuskade lite och behöll bomullen i öronen efter avlastning och de fick sitta kvar under hela vistelsen för att ge honom en bra start med bra förutsättningar, det var väldigt mycket intryck ändå så skönt att få ljudet litet dämpat. Generellt var det väldigt lugnt i ridhuset och bara en till som red när jag hade min lektion så det var väldigt lagom att "skola in" Maltes en dag som denna!

Gillar

Kommentarer

Linda - Rosa Chica,
TÄVLING inne på bloggen!
Vinn valfri färg på den populära EOS fjäderlampan! 😃
Tipsar om en REA med upp till 80% rabatt på de kända rumpbyxorna Freddy wr.up! plus REA med upp till 75% på klockor! 😃
www.rosachica.se