Halmpellets

​Fick höra i går att det finns en del PRE:er som tydligen reagerat negativt på spån i form av bland annat klåda. Dessa hästar är helt enkelt allergiska mot spån eller ja i alla fall ett ämne i spånet. Nu kliar ju Maltes sig året om men jag har sett två olika typer av kliande. Först och främst är han ju känslig för knott de känner jag mig väldigt säker på, men sedan kliar han sig även på kroppen vilket han gör året om, kanske kan detta vara ett symptom på känslighet för spån? När han stod i skåne stod han på halm och jag hade ingen tanke på att det skulle kunna bli några problem när han kom bytte till spån. När han kastrerades stod han på halm men jag hade ingen tanke på om "kroppskilandet" var mer eller mindfre under den perioden just eftersom jag inte hade observerat sambandet.

Utöver detta har Maltes också visat lite tendenser till att hosta här under våren, egentligen har jag hört alla hästar hosta till lite grann under våren men hos Maltes ser jag det ännu tydligare att han har hostat nån gång under igångsättningen till första traven. Just när en häst hostar så går jag lixom ugång med alla cylindrar samtidigt, hjälp jag vill verkligen inte ha en hoshäst. Både jag och Emelie har reagerat på att det blirvit lite dammigare än normalt i nya stallet och vi har lokaliserat det hela till de spån vi köpte senast på Jordnära, de dammar allelles för mycket för att de ska vara bra, så detta har vi nu lagt åt sidan och använder bara de spån vi hämtade via Lovise.

I och med detta och den nya infon gällande allergi mot spån så tänkte jag nu testa halmpellets istället till Malte och se om jag ser någon skillnad. Sagt och gjort idag mockade jag ur hans box och köpte med mig 10 säckar halmpellats som jag nu lagt in i hans box. Ska bli spännande att se om jag märker någon skillnad.

Gillar

Kommentarer