Hästtransportångest!

Det är ett jäkla velande kring detta hästtransportval, jag blir snart tokig! Jag har försökt rannsaka mig själv och få fram vart skon egentligen klämmer och nu insett att det ligger i Chevalens kvalité. Jag har lixom bara hört genom åren att Värmlansvagnen och Cheval Liberté ska vara lågpris/budget osv. Samtidigt så hör jag från flertalet som har dessa idag att dem är jättenöjda. Kollar man på dagens Cheval Liberté så ska de ha utvecklats en hel del i sin kvalité om man jämför med för några år sedan och det är i dag det mest sålda märket i Sverige, de säger ju en hel del ändå.

OM jag fick välja helt fritt så hade jag så klar valt ett helt nytt Forzab med sadel och klädkammare osv MEN jag kan inte köpa ett släp för över 150 000, så mycket använder vi de inte och man är ju inte precis gjord av pengar. Så vill man ha ett sådant så får man köpa ett begagnat Boj. Ett begagnat Boj från 2008 med stor sadelkammare och klädkammare kan man hitta i prisklassen runt 72 000. Då är släpet dock ca 8 år gammalt och de jag har sett så har de ingen mjuk mellanvägg. 8 år känns som en mellanålder när ingenting ännu är bytt men mycket kommer behöva bytas inom några åt framöver och så vill vi inte ha de!

Det är säkert förnuftigt att välja att köpa ett begagnat välkänt kvalitetssläp och lägga lite renoveringspengar extra på de kontra att köpa ett nytt "budgetsläp" men samtidigt så kommer de nya släpet med garantier och frågan är om det fortfarande är ett budget släp verkligen eller om de inte snart borde räknas som ett bra kvalitativt märke.

Cheval Liberté Gold II är den transport jag tittat på i snart ett år och det är den vi alltid återkommer till, även om de går lite fram och tillbaka. Prismässigt ligger den i samma intervall ny med sadelkammare som ett begagnat Boj enligt ovan. Som jag nämnt tidigare så är en stor fördel hos den här transporten att innerhöjden är 230 cm, 8 cm högre än Thule Royal XT som har varit ett alternativ. Thule Royal XT ligger 10 000 kronor högre i pris och där är allt i plywood, Gold II är helt i aluminium och glasfiber. En jämförelse dem emellan har jag gjort i tidigare inlägg så de behöver vi inte gå närmare in på nu.

Så vad gör vi då?

Jo vi har varit i kontakt med Kungälvs Hästtransportcenter och vi har bestämt oss för att leasa ett Cheval Liberté via dem. Fördelen med leasingen är att vi får testa släpet och se både kvalitén och hur användarvänlig den är under de året som leasingperioder gäller. Skulle vi vara nöjda med släpet och vill köpa ut det efter de året får vi dra av 50% av inbetald leasingavgift. Vi har även möjlighet att byta modell samt att allt ingår i leasingpriset (skatt, försäkring, service, besiktningar, sommar- och vinterhjul). Jag har även varit i kontakt med LRF konsult och vi kommer kunna dra av momsen på leasingavgiften eftersom vi kommer hyra ut släpet. Vi hyr alltså in det till vår verksamhet och släpet kommer generera en intäkt till verksamheten. Skulle vi vara supernöjda med släpet efter 3 månader har vi möjlighet att köpa ut det redan då och får då tillbaka hela leasingavgifterna för de månaderna.

Självklart blir den här lösningen dyrare än om vi skulle köpt släpet direkt, men samtidigt är det en bekväm lösning som ger oss utrymme för tanke och test innan vi bestämmer oss. Om vi väljer att köpa släpet efter 1 år vilket så klart är tanken så går vi back några tusenlappar jämfört med att köpa ut det idag men för dem tusenlapparna har vi ändå haft ett släp i ett år inkl allt. Skulle vi inte köpa släpet blir vi "av med det" enkelt och står inte själva med en stor värdeminskning som om vi hade ångrat oss efter ett år om vi hade köpt släpet, samtidigt så "förlorar" vi så klart delar av leasingavgiften som vi betalat till företaget för att få ha släpet i ett år.Gillar

Kommentarer

Lovise,
Roligt! Jag tror att ni kommer bli toppennöjda med släpet!
www.LoviseC.com
mychallenge
mychallenge,
Kul! Hoppas att ni blir nöjda. Jag köpte ett Cheval Liberté Gold Touring i höstas och är nöjd så här långt. Går mycket stadigt och mjukt tack vare superbra fjädring. Ljust och luftigt. Det finns lite småfinish som jag skulle önskat bättre kvalitét på, som splintar, beslag o s v. Men i stora drag, mycket släp för pengarna! Tror att vissa släp är lite överskattade i hästvärlden av gammalt renommé och ska du ha motsvarande utrustning på de släpen som Cheval Liberté så blir det helt andra summor.
nouw.com/mychallenge
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Härligt att höra att du generellt är nöjd! 😊 👍
nouw.com/camillabergquist
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Ja jag hoppas verkligen de! 😊
nouw.com/camillabergquist