Klinikbesöket

I onsdags morse åkte vi till kliniken för att undersöka Strumpan.

Hon böjdes runt om och det syns en ojämnhet bak. Hon fick springa med monitor också som mätte belastningen.

På volt sedan syns ju problemet tydligare och då framförallt i vänster varv på höger bak. Precis som jag hade beskrivit innan så ser också veterinären att hon är mer bekväm generellt i höger varv.

Sedan fick jag rida, veterinären tyckte att jag räddar henne lite i ridningen eftersom jag hjälper henne med balansen så hon blir bättre i ridningen än jämfört med i longeringen. Antar att jag hjälper henne med balansen på töm också vilket gjort att jag inte sett det lika tydligt där.

Så vi började med att bedöva höger bakknä vilket gav fint resultat. Framförallt blev vänster galopp väldigt mkt bättre. Jag upplevde henne lite mer obalanserad men de trodde veterinären beror på att hon även har en liten reaktion även vänster bak knä. Vi bestämde oss därför för att ta plåtar båda bakknäna men också göra ultraljud på bäckenet för att utesluta att något är fel där vilket är de jag varit orolig för.

Röntgen av båda bakknäna var helt utan anmärkning, ultraljudet visade en liten pålagring höger SI led men ingen antydan till irritation eller inflammation eller någonting, vänster helt utan anmärkning. Veterinären trodde inte de lilla som syntes i SI leden var grundproblemet idagsläget och trodde inte de skulle påverka henne i framtiden heller. Så då gjorde vi istället ultraljud på båda knäna bak och där fann hon inflammation på båda men ingen skada, alla ligament mimisk osv såg perfekta ut. Så diagnosen blir inflammation båda bakknäna. Hon behandlades och återbesök inplanerat 31/3 då ska vi även prata om att låta en kiropraktor titta på henne.

Det kändes väldigt bra att vi åkte in trots att hennes ”symptom” var väldigt diffusa så kändes det rätt att följa magkänslan och resultatet blev ju ändå det bästa av de dåliga. En trolig anledning till inflammationen är någon form av överbelastning, min egna tanke är väl att hon varit rätt spänd en period vilket gjort att hon har gått i en för spänd hög form och därmed överbelastats. Det är en svår balansgång mellan att hålla henne rätt nivå energimässigt kontra att inte överbelasta henne. Veterinären höll med om min teori och tyckte jag tänkte rätt. Å andra sidan när man tittar tillbaka på filmer från redan i höstas så gör hon en speciell rörelse i bäckenet redan där. Den rörelsen kan dock vara ett sätt för Strumpan att kompensera hennes lite långa rygg och kanske inget som har med bakknäna att göra eller så har hon haft denna inflammation en längre tid men de vet vi ju inte.

Avslappning, lösgjordhet och att fortsätta utveckla henne i den låga formen vi hittat till de senaste kommer fortsätta vara min plan. Jag kommer även fortsätta med stretching, balanspaddar och kontinuerlig massage för att hålla henne i trim. Men först ska hon såklart bli fri från inflammationen så vi sedan kan fortsätta bygga upp :)

Gillar

Kommentarer