Maltes form

Hur en dressyrhäst ska tärnas, vilken form den ska ridas i och så vidare är en het debatt som återkommer med jämna mellanrum i media, på forum och överallt i vardagen. Debatten är hård och det finns många olika vägar och arbetssätt. Jag följer som nämnt innan den tyska tron och utbildningsskalan, de är de jag har valt att tro på eftersom de känns logiskt och bra i både magen och hjärtat. Om detta är de korrekta eller inte kan debatteras i all evighet men för mig är det rätt. Med detta sagt kan jag gå vidare till rubriken nämligen Maltes form.

Jag har berört ämnet innan hur hästen ska aktivera bukmusklerna för att kunna komma upp med ryggen och arbeta på ett korrekt sätt. Alla hästar har sin egna exteriör och sina egna förutsättningar för vad vi kallar korrekt arbete i korrekt form. I de avseendet pratar man nog ofta om tävlingsform och samling. För att ta oss till tävlingsformen och samlingen behöver hästen utbildas dit där man tar hänsyn till varje häst egna specifika förutsättningar både mentalt och fysiskt. En korrekt form för en häst är helt fel för en annan. Maltes är en PRE vilka är kända för att gärna gå i en hög form med höga benlyft, de har lätt för samling men svårt för att länga. En häst som Maltes behöver lära sig att göra de som han sämst på nämligen komma ner i formen och välva ryggen och länga ut sig.

Maltes utbildas för att hitta den långa och låga formen, här är det viktigt att han inte lägger sig platt och blir framtung istället utan han måste engagera sina bakben och lyfta sin rygg med hjälp av bukmuskulaturerna. Detta arbetet görs både på lina, töm och nu försiktig även uppsuttet.. Det handlar om att komma till avslappning, formen ”lång och låg”  ger cirkulation, avslappning och stretching i långa ryggmuskeln. För Maltes blir detta extra viktigt med tanke på hans ryggproblem.

Lång och låg är dock ingen arbetsform i sig eftersom under formen lång och låg är ryggmusklerna fria och i vila. Däremot används denna form med fördel för att värma upp hästen, och för att varva ner hästen efter arbete, syresätta musklerna och komma tillbaka till avslappning efter anspänning. Formen kan även användas för att få en spänd häst att slappna av, en spänd häst är det ingen ide att försöka samla innan denna slappnat av. Frilagda och avslappnade ryggmuskler är en förutsättning för att de vidare ska kunna utvecklas och byggas upp.

Utbildningsskalans sex delmoment: takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling, fungerar i samspel. Först vill man att hästen ska ha en regelbunden takt . För att hästen ska få korrekta taktmässiga gångarter måste hästens rygg vara avslappnad. Först när hästen är lösgjord kan den ha en god ryggverksamhet, som sagt allt hänger ihop. Först när lösgjordhet och takt finns där kommer stödet i skalan. För Maltes del jobbar vi just nu med takten uppsuttet dvs första steget i utbildningsskalan, när han hittar takten blir han stadig i formen och ger mig ett fint sug i handen. Målet med ridningen just nu är alltså att Maltes hittar takten med mig på ryggen, slappnar av och s��ka sig framåt nedåt med ett lätt stöd i handen utan att bli framtung.

På lina och töm har han kommit lite längre, där kan man utmana lite mer nu och det är där själva arbetet ligger just nu, det är från marken jag vill bygga muskler och utveckla honom i dagsläget. Detta görs genom arbete över bommar, klättra i backar, promenera över stock och sten i skogen och arbete på töm/lina med massa övergångar och även kommer till lite böjning för att engagera ryggmusklerna som nu är avslappnade och frigjorda och på så sätt bygga upp honom från grunden.Jag har endast ridit ett fåtal gånger som ni vet, men ändå är det stor skillnad på hur Maltes beter sig under ryttare, så förhoppningsvis har arbetet från marken gjort nytta.

Så snart vi hittat en sadel och kommit uppe emot 20 minuters ridning per gång kommer vi ta hjälp av tränare för att verkligen sätta grunderna och bygga upp honom korrekt, inte långt bort nu!Gillar

Kommentarer