Man gör så gott man kan

Det är så mycket som är upp och ner och kanske är man just därför lite extra känslig. Som hästägare och troligen även som person är jag hönsig, mammig och allmänt orolig vilket är välkänt. Jag lägger oproportionerligt mycket tid på att oroa mig för saker, även om jag släppt på det lite sedan jag lämnade gården är jag fortfarande lite utöver det normala skulle jag gissa.

Idag fick jag en helt ny vinkel att ta ställning till och kanske var det lite för mycket för vad jag klarade av just nu. Allt var av välmening och välvilja men för mig blev det lite mycket och jag fick snabbt ångest över vad lite jag kan och vad lite jag vet. Jag slogs av tanken av vad mycket man ska kunna som hästägare, man måste vara expert på så många områden som egentligen är helt omöjliga att behärska alla lika djupt men som uppenbarligen är nödvändiga för att hålla häst i dagens samhälle, eller?

Jag har berört ämnet förr här det vet jag. Man är så utelämnad till "experter" på så många områden. För varje område finns det ofantligt många olika experter som många tycker olika, många tycker den andra gör fel eller i alla fall till viss del fel. Alla lever för det dem tror på inom sitt expertområde. Som hästägare ska jag välja en av dessa experter inom varje område. Områdena är många, vi pratar om sadelprovare, dressyrtränare, hopptränare, veterinär, hovslagare, massör, foderexpert, equiterapeft, ja listan kan göras oändlig.

För att man ska kunna göra sitt val, eller nej nu blir jag för generell, för att jag ska kunna göra ett val behöver jag lära mig så mycket jag kan om varje delområde och sedan få en uppfattning om vad jag tror på för att sedan göra ett val. Men hur vet jag då att valet jag gör för min häst är korrekt? Jag är ingen expert inom något av områdena jag kan bara lite grann och sedan låter jag en expert utöva sin valda teknik på min häst. Vem är egentligen jag att bedöma om jag valt rätt expert? Om man sedan ser det ännu längre hur påverkar mina olika val på de olika delområdena varandra? Jag har inte så pass mycket kunskap så att jag kan avgöra det, jag har inte en chans och det ger mig snabbt panik. Börjar man fundera på det planet börja man snabbt galen på riktigt så mycket jag kan lova.

Det kommer komma tillfällen när man blir ifrågasatt av andra som har andra experter eller kanske av andra experter som man träffar på vilket jag blev idag på ett plan. Jag valde dock efter lite eftertanke att åtminstone just nu fortsätta på den väg vi valt och hålla mig till min plan även om jag kanske väljer helt fel och kanske inte är fullt tillräcklig för min häst så måste jag någonstans göra ett val och nu valde jag den här vägen.

Just idag känner jag mig liten i en stor värld och förlorad till så många experter utom min krontroll. Murphys lag är ett faktum som jag alltid drabbats av precis som alla andra och som man aldrig undkommer hur mycket man än kämpar.

Gillar

Kommentarer