Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden

Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden

Ett citat som etsat sig fast i mitt minne. Det stod på en skylt när man åkte in i Kungälv och jag minns första gången jag såg skylten att jag redan då fattade tycke för meningen. Jag är lite tudelad av dess betydelse för inte ska man leva kvar för länge i historien men visst finns historien alltid kvar i hjärtat, det är ju det som gjort en till den man är idag. Att man sedan har blicken mot framtiden gör meningen fullständig och innebär i alla fall för mig att man ser framåt och inte lever kvar i det förflutna.

Jag har använt citatet en annan gång i bloggen och då gällde det Foppa, när han blev utdömd skrev jag inlägget med samma rubrik som nu 2015-04-01, snart 2 år sedan alltså.

Idag gäller det mig själv och mitt egna liv, min historia och min framtid. När allt kommer omkring så ansvarar man för sin egna framtid och man håller sitt egna öde i sina egna händer, i alla fall större delen av det vuxna livet. Jag har inte alltid varit så bra på att förvalta det egna ansvaret för mig själv utan lagt mycket fokus på andra individer, senaste åren på hästarna. Nu har jag valt att ändra riktning på min framtid och jag har lovat mig själv att försöka vara mer ärlig inför mig själv och ge mig själv en chans. Jag har i grund och botten ett dåligt självförtroende på så många plan och en sargad självkänsla. Jag måste hela tiden bevisa och hävda mig inför andra, jag gör allt för att visa att jag faktiskt duger. Jag hatar att göra fel och jag engagerar mig alltid till långt över 100 % i allt jag ger mig på vilket inte alltid bara är positivt. Någon som inte alls har samma tankesätt kan lätt slå ner på något jag gör och som utan att veta det påverkar mig på djupet. Precis som jag har gjort de senaste 2 åren så klär jag mig med en fasad och allt ser bra ut, jag kanske inte ser påverkad ut överhuvudtaget men jag suger åt mig som en svamp. Jag har många gånger önskat att jag ibland var mer som en and, där saker och ting bara rinner av. Samtidigt är det här en egenskap som gör mig till den jag är och det gör mig till en som bryr mig och alltid försöker och vill allas bästa. Det ger mig dock mycket att hantera och bearbeta, många tankar snurrar och jag ältar lätt saker som jag egentligen kanske inte ens skulle tagit åt mig av från första början.

Bara för att jag vill ”vara till lags” och alltid vill bevisa att jag duger betyder det inte att man kan sätta sig på mig utan att jag sticks eller hugger tillbaka. Ibland kanske jag kan överreagera till och med och ger igen med mer än nödvändigt kan tyckas.

Stor del av mitt liv har jag ägnat åt hästar och allt som rör dessa djur. När jag var ung vägrade jag följa med på semestrar och om jag ändå blev tvingad att följa med lånade jag med mig hästböcker från biblioteket och låste in mig och läste pärm till pärm och memorerade. Tillslut slapp jag följa med och kunde stanna hemma och vara i stallet. Åren av hästfokus gjorde att jag missade en hel del annat i livet som resten av min omgivning idag gått igenom, saker så som musik och händelser under den perioden har jag missat. Jag var okej i skolan, hade lite problem med att läsa och en mildare variant av dyslexi konstaterades utan att diagnosticeras på riktigt. Allt fokus på häst gjorde alltså i förlängningen att jag blev sämre allmänbildad än det normala, jag hade inte koll på vad som hände runt om kring mig om det inte handlade om hästar. Detta ledde till att jag ofta blev klassad som korkad som inte visste eller kunde vissa saker som för andra var så självklara. Jag lärde mig att maskera mitt handikapp i allmänbildning och lyckas även här hålla upp en fasad många gånger och n��r inte det går skämtar jag bort mycket med något blondinskämt eller något liknande. Jag har försökt ta igen allt jag missat men det blir snabbt en omöjlig uppgift då det är så många år att ta igen. Det här har följt med mig hela livet och trots att jag gjort 7,5 år på Chalmers och har två examen var av den senaste på master of sciense nivå känner jag mig fortfarande korkad och oallmänbildad i vissa situationer. Jag behöver lära mig att alla inte kan allt, vissa är bra på vissa saker andra på andra saker, det ska man ju snarare se som en styrka och inte som en svaghet som jag kanske ser mig själv. Jag behöver lära mig att ibland har jag mer att vinna på att erkänna att jag faktiskt inte kan eller att jag faktiskt inte vet, istället för att sätta upp en fasad kan jag kanske lära mig något av någon annan istället eller helt enkelt lämna över den kunskapen till någon annan som gör det bättre än jag själv. I vissa situationer där jag inte förväntas kunna något har jag inte svårt att erkänna mig okunnig, där använder jag det nästan till min fördel istället, men i andra situationer behöver jag lära mig att hantera situationer annorlunda och inte vara så rädd att bli klassad som korkad/dum eller oallmänbildad. För när allt kommer omkring kanske jag inte längre klassas som oallmänbildad.


Jag delar med mig av en skärva av mitt inre just i detta nu, lika förvirrat som det låter är det också , men en del av mig. 


Just nu har jag många tankar att bearbeta och jag ska försöka hålla mitt löfte att ge mig själv en chans, men det är inte alltid bara lätt när alltid i kring mig faller och är helt upp och ner. Jag försöker rannsaka mig själv för att välja rätt väg i framtiden och jag försöker lära mig av mina misstag för att inte upprepa dem igen. Det är inte bara enkelt att lära en gammal hund att sitta, men precis som med allt annat övervinner envisheten talangen i fler situationer än de motsatta, de är jag ett levande bevis på.


Gillar

Kommentarer

Dressyrtanten A
,
Vet du jag känner dej ju inte egentligen, men anledningen till att jag läser denna blogg är för att jag är så imponerad av ditt engagemang i din häst, du gör mej glad när jag ser en massa häst slit o släng i min vardag och när jag går in här så kommer hoppet i mitt hjärta tillbaka. Många av oss dras med dålig självkänsla, gräver ner oss för det vi inte kan mm, men jag tycker att en viktig egenskap är att ställa upp för de sina utan att tillfoga sig egna skador på kuppen.. I min bok verkar du vara en väldigt fin människa,, Kram tant A
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Tack snälla för dem fina orden 😊 Kram
nouw.com/camillabergquist