Mer från tömkörning 2016 05 31

Fick massa fina bilder från gårdagen, i det fantastiska vädret! När det var Maltes tur hade solen gått lite bakom molnen, vilket i och för sig var en liten fördel med tanke på hur varmt det var.

Maltes jobbades ungefär 30-35 minuter på töm i går vilket blir väldigt lagom när det är relativt intensivt, självklart får han skrittpauser här och där också men det är ändå aktiva 30-35 minuter vilket känns väldigt lagom. Maltes var med Emeli reden från början och var väldigt stabil i traven. Han va lite loj idag vilket han varit de senaste, troligen på grund av värmen, så Emeli fick hålla i pisken för första gången vilket fungerade väldigt bra. Även galoppen fungerade bra åt båda hållen även om de krävdes lite jobb för att hålla igång honom :) Nu när han är så pass stabil i den här formen påbörjas arbetet med att flytta honom för tömmen samt att ställa och böja honom på diverse volter. Maltes är arbetad mycket på kroppsspåret med mig på lina, det Emeli vill göra är att använda mindre kroppsspråk på töm och få över honom på de "riktiga hjälperna" dvs ytter töm och inner töm. Hon vill kunna styra in på volt och sedan med ytter tömmen styra ut honom så han följer tömmarna och inte hennes kroppsspråk. Det är så klart jättebra att han är observant på kroppsspråket men att arbeta honom med att följa tömmen kommer hjälpa oss i ridningen eftersom man då inte kan styra med kroppsspåret från backen utan behöver använda sin vikt och tygeln. Bra resonemang som blir så självklart när hon säger de, men dock något jag inte tänkt på.

För att återkoppla till mitt inlägg gällande lång och låg i går och avslappnade ryggmuskler så går vi nu vidare i arbetet på töm möt mer stärkande och uppbyggande arbete eftersom avslappningen är där redan från början. När ryggen är fri och avslappnad kan man börja gymnastisera den genom att böja den i kroppen och genom att flytta hästen sidvärts för att flytta in inner bak in under kroppen, vilket kommer bli de arbete vi kommer börja jobba med på töm. Jag är dock alltid noga med att om hästen hamnar i spänning så backar vi, hittar tillbaka till avslappningen och så provar vi igen, en spänd häst är det ingen ide att träna. Det viktigaste arbetet i all Foppa utbildning tex var för oss att hitta den avslappnade jogg-formen lång och låg dit vi alltid kunde gå tillbaka eftersom vi kände oss trygga och Foppa kom snart till avslappningen igen, dit vill jag även komma med Maltes. Snart är vi nog där på töm men inte riktigt ännu, i bland behöver vi backa tillbaka till skritten för att han ska komma tillbaka, men de kommer!


Gillar

Kommentarer