Migrän och skidor

Ända sedan jag var mycket liten har jag drabbats av migrän. När jag var yngre var anfallen svårare än dem är idag, det är tydligen relativt vanligt att migränen växer bort eller iaf trappas av.

"Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Värken blir värre när du anstränger dig fysiskt och rör på huvudet. Orsaken är inte känd men migrän kan utlösas av till exempel stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck. Risken att få migrän ökar om du har en släkting som har det. Migränanfall är nästan alltid ofarliga."

Jag har ärvt min migrän av pappa som också lidit av detta under många år. För mig har migränen alltid varit stresssrelaterad och utlöst anfall så snart jag funnit minsta återhämtning/stresslättnad. När jag var yngre låg stressen i att jag under många år blev mobbad i skolan. Skolgången blev därför en hög stressnivå för mig och nästan varje helg som innebar lugn innebar också migränanfall. Jag mins så många nätter jag låg kallsvettig, oftast med huvudet över toaletten, eftersom migränen även innebar att jag kräktes. Pappa var oftast den som var vaken med mig och försökte hjälpa mig så gott det gick.

Idag är anfallen mycket färre och det är inte ofta jag kräks längre utan oftast räcker det med att vila. Jag har heller inte så ofta synfälltsbortfall vilket jag hade förr. Huvudvärken är dock fortfarande lika hård och det är en stor utmattning att ta sig igenom natten då anfallen oftast kommer. Man blir väldigt känslig för ljus och ljud och för mig sitter oftast den värsta värken "bakom ögonen" och i tinningarna. Precis som texten ovan beskriver blir huvudvärken värre om man rör på huvudet så bästa medicinen är oftast art försöka hitta en placering på huvudet på kudden och sedan försöka hålla den.  När anfallet är som värst har jag dock svårt att ligga still, jag blir kallsvettig och mår väldigt illa och rör mig oftast oroligt fram och tillbaks.

I natt kom anfallet som ett brev på posten efter en tung vecka både på jobbet och privat. Nu börjar jag känna mig bättre och har lyckats få i mig lite frukost. Jag ligger sedan i morse under täcket i soffan och följer vasaloppet där en vän är med och kämpar i spåret. Jag följer henne via Vasaloppsappen och är så himla imponerad av att hon gör detta, de är så jäkla galet att ge sig på 9 mil på skidor, 12h stakade bland 15 000 andra, galet!

Gillar

Kommentarer