Morgonljus och morgontankar

Jag var bara tvungen att springa ut en snabbis i morse och se vår skapelse i dagsljus. Nu var det dimmigt och mulet så det var inte bästa ljuset men bättre än de kolsvarta i går iaf. Jag känner mig väldigt nöjd. Rasmus är lite rädd att det blir för lågt men när järnbalken kommer på plats så blir det nog jättebra, då är det ju faktiskt nästan lika högt som boxdörren i gamla stallet är idag. Väggarna är ju mestadels till för att fånga upp vattnet och avgränsa hästarna från att vrida upp sig åt alla håll.

Men då kommer nu nästa fråga att lösa; Vart ska vi sätta blandaren?

Tanken är att ha en duschblandare med uttag neråt för att fylla vattenhink/vattenkanna och sedan en duschslang till avspolning av hästen.

En tanke är att sätta den på väggen bakom hästen men de känns sådär om hästarna kan backa in i den hela tiden. Ett annat alternativ är att sätta den på 1 meters höjd i överkant på "uppställningsväggen" längst fram till vänster, på så sätt kommer inte hästen kunna gå in i den så lätt, de är nära till avloppet och det blir enkelt att spola häst samt hämta vatten. Man kan sedan även ha en sådan "arm" för duschslangen fäst på balken där till vänster som kan vinklas över den vänstra uppställningsväggen när den inte används, om man nu vill ha en sådan arm jag är lite osäker på den punkten.

Avloppets placering är väl egentligen inte de bästa, men eftersom det redan fanns färdigt valde vi att behålla det och inte ändra om. En risk på vintern är ju om man tar vatten i framkant av uppställningsplatsen och detta sedan rinner över avloppet och ut i gången som sedan fryser på så blir det isgata... Men men blir det så så får man hälla ut vatten ute och fylla försiktigt alternativt ta vatten i foderkammaren som ligger väldigt nära även den.

Ett annat val jag behöver göra är typ av uppbindning vi ska ha.

Jag har först varit inne på tjockare gummilinor men nu när jag har läst om dessa uppfattas de inte som säker eftersom de kan flexa ut väldigt långt om hästen kastar sig. Nu beror ju detta såklart på vart de placeras osv men jag blev ändå osäker.

Jag har alltid tänkt att man borde ha något i stil med "flexikoppel" som man har till hunden, jag har läst om dem som monterat upp gamla bilbälten osv. Efter lite googlande hittade jag denna, uppbindningsgrimskaft Flexible från Hansbo. Insida i stål med PVC-hölje, försedd men panikhake i en sida och karbinhake i en sida. Grimskaftet mäter 30 cm och kan bli 150 cm när de är helt utsträckt.

Gillar

Kommentarer

LoviseC,
Jag tror det blir toppen, ser jättefint ut! Väggarna där behöver ju inte vara så höga som sagt, bara lite inramning liksom.
lovisec.wordpress.com