Otursdagen

Gårdagen innebar inte bara dåliga besked utan också en hel del annat strul. Det hela började med att kontakten till släpet inte fungerade när jag väl fick den på plats. Jag har 7-polig kontakt på bilen och 13-polig på släpet vilket gör att jag är tvungen att ha en adapter där emellan för att det ska fungera. Jag tycker den där adaptern har bråkat hela tiden och det har krävts en hel del tålamod för att lyckas koppla på. I går lyste inte släpet när jag väl fick dit kontakten. Vi testade en massa varianter kopplade av och på, sprayade med 5-56 osv men inget hjälpte. Jag kunde ju inte åka iväg helt utan belysning på släpet det skulle ju bli alldeles för farligt. Efter en del meckande så kom min räddande stjärna från Alingsås och skruvade isär koppling och adapter för att se att polerna var intryckta, rostat och allt hade vridit sig. Tiden gick så klart alldeles för fort, detta hade vi ju inte riktigt planerat för även om vi var på plats i god tid från första början. Efter mycket om och men fick vi till slut släpet att lysa i alla fall om än lite provisoriskt. Vi var så klart sena och Maltes orolig och på tå efter att ha fått stått ensam i stallet och väntat. Trots detta gick ändå lastningen bra och jag kunde lasta själv och vi kunde rulla iväg.

Väl framme på kliniken lyckades Maltes ställa sig rätt över min stortå och sedan vrida sig fortfarande stående på min tå för att klia sig på rumpan. Ni kan tänka er hur långa sekunderna kändes innan jag fick honom att fatta att han skulle flytta sig mitt i sitt kliande. AJ! En av djurvårdarna kom skyndande efter att ha sett det hela med is och en handduk så jag fick sitta i 15-20 minuter med kyla innan det var våran tur att visa Maltes. Så himla gulliga och trevliga på Husaby <3

Själva utredningen är tung i sig, jag tycker inte riktigt att jag når fram till veterinärerna i början, de är svårt att förmedla en känsla. När jag visar upp honom tyckte inte veterinärerna i början att det är så farligt. Han kickar nån gång, piafferar lite slänger med huvudet sladdar med rumpan men inget större egentligan. När jag sedan travar honom på större linjer ser det hela ändå okej ut från backen säger dem. När jag går in på mindre volt åt vänster triggar vi fram lite större reaktioner och man ser en hälta vänster bak. Maltes skyddar sig också genom att fatta galopp, kicka, vägra svänga osv. Jag känner att jag upprepar mig gång på gång att det här är inte normalt. När han är smärtfri så skrittar han iväg helt avslappnad på långa tyglar, lätt hängande huvud utan att tjafsa. Vi går vidare och in på ultraljud av vänster benet och här får vi lite mer tid att diskutera med samtliga tre veterinärer. Jag upprepar igen vad jag känner och hur det känns när han är frisk och inte har ont. Ena veterinären som var med förra gången håller med om att han generellt visar sig mycket sämre idag under ryttare jämfört med förra gången. Henrik som opererade hans rygg kan snabbt via ultraljud avfärda eventuella problem med vänster bakben. Jag fortsätter trycka på om ridningen och man beslutar efter en del diskussioner att jag ska rida på bedövning av ryggen också även om det nu endast är på min känsla och inte vad dem ser. Precis som jag skrev i går blev det inte bättre denna gången heller trots bedövning av ryggen. Med ryggen utesluten och även vänster bakben så kan man nu åtminstone lokalisera problemet till bäckenområdet och jag kände nu att alla var överens och höll med om att det såklart inte ska vara så här när jag sitter upp. Det kändes skönt att jag nått fram med mitt budskap även om det så klart nu kändes relativt hopplöst. Det var nog inte de att veterinärerna inte lyssnade på mig, för de gjorde dem verkligen, men de är såklart väldigt svårt för dem att enbart gå på min känsla och inte vad dem själva ser. Det är såklart en stor nackdel att veterinären som var med från början när vi bedövade ryggen och gjorde de första stora utredningarna inte finns kvar på kliniken, då hade det varit enklare om de hade fått se förändringen. Det hade så klart också varit enklare om dem kunnat få se en frisk Maltes skritta iväg nöjd på långa tyglar men de har dem ju aldrig fått se.

När vi var klara diskuterade de tre veterinärerna ihop sig och kom sedan bort till Maltes box. Veterinären börjar meningen med vi vill inte sluta här utan vi vill fortsätta och testa att behandla honom med vår equiterapeft och ge honom den chansen. Att veterinären börjar meningen så säger rätt mycket, vi är lite i vägs ende, inte beredda att ge upp riktigt än men ja visst känns det lite som om vi greppar efter halmstrån kanske. Jag känner mig skeptisk men jag kommer vara den första att erkänna att jag hade fel om det här halmstrået visar dig vara det rätta och hjälpa oss genom detta.

När den här pärsen var över och vi äntligen fick åka hem, lastade jag Maltes, satte mig i bilen och vred om nyckeln men bilen var stendöd. Inte lite trött utan totalt stendöd. Parkeringen på Husaby började tömmas på besökare och där stod vi. Jag gick in i receptionen och än en gång kunde den fantastiska personalen hjälpa mig då dem hade startkablar liggande efter liknande händelser tidigare. Efter lite letande hittade dem även en kille som kom ut och hjälpte mig och en bil som kunde användas som starthjälp. Med kablarna på plats så startade Gizmo direkt och vi kunde efter massor av tack och hejjarrop till Husaby rulla hemåt. Troligen hade den trasiga och provisoriskt lagade kopplingen till släpet dragit ur strömmen ur Gizmo där den stod hela dagen.

Halv nio var jag och Karro hemma med varsin välförtjänt pizza med oss hem. Tacksam även att Karro ställer upp och följer med mig, hade inte varit roligt att gå igenom den här dagen helt på egen hand även om jag nu faktiskt skulle kunna åka själv rent praktiskt.

Väl i säng blev det inte många timmars sömn då ton bultade och smärtade riktigt ordentligt och tankarna snurrar så klart, både över Maltes och livet generellt. I dag är tån bättre i alla fall, blå men bättre. Det blir väl kanske inte något springande dock de närmsta dagarna.

Bilden illustrerar precis känslan jag letar efter, glad nöjd häst skrittar iväg när jag hoppat upp <3

Gillar

Kommentarer