Rehabilitering Fas II

Idag går vi vidare in i rehabiliteringsfas två som innebär 3 veckor av arbete från marken i samtliga gångarter. Han ska alltså jobbas på antingen lina eller töm och gå i en låg och rund form som aktiverar bukmuskulauren så mycket som möjligt. Veterinären var noga med att påpeka att han nu ska jobba ordentligt under dessa veckorna och att han ska komma igång direkt. Maltes har ju varit i gång i nästan 6 månader och jobbats från marken, så dessa tre veckorna med en timmes skritt om dagen har inte påverkat hans styrka nämnvärt. Men såklart så kommer vi ta det försiktigt i början. Planen är att börja med 10 minuter jogg i trav och sedan 10 minuter "jogg-galopp". Självklart ordentlig fram och avskrittning för hand. Efter hand kan passen utökas.

Det bästa är om Maltes kan tömköras i en rund galopp i lägre form med välv rygg. På töm har man en helt annan möjlighet att påverka hästen jämfört med vad man har på lina. Maltes gör ett väldigt bra jobb även på linan men det är svårt att få till det i galopp där behöver jag kunna gå in och styra upp honom mycket mer än vad jag kan göra på lina med gummisnodd.

Jag kan tömköra men jag är ingen expert, Maltes å andra sidan han är en riktig expert på att dra iväg i galoppen och göra diverese bockserier och kaprioler ovan mark. Med tanke på detta vågar jag inte riktigt själv ta honom på töm i galopp för jag vill inte riskera att tappa honom. Jag har tömkört honom ett par gånger i skritt och trav vilket gått bra.

Som tur är har jag en vän som är väligt duktig med tömmarna, Emelie som jag hade Foppa hos förr i tiden i Olofstorp. Hon har gått i skola på Bollerup och är uppväxt tillsammans med landets bästa körmänniskor och har även jobbat i dem kretsarna. Känns väldigt tryggt att lämna över tömmarna till henne de första gångerna som Maltes ska galoppera på töm.

Idag promenerade jag Maltes i 25 minuter på förmiddagen sedan kommer han joggas på lina nu ikväll. I morgon åker vi sedan till Olofstorp hem till Emelie som kommer jobba honom i deras paddock för första gången.

Förhoppningsvis kommer detta arbete att leda till att jag om 3 veckor kan sitta upp på honom en liten stund. VI får hålla tummarna för det i alla fall.


Gillar

Kommentarer