Sadel- hönan eller ägget

Veterinären på Husaby poängterade flertalet gånger över vikten av att hitta en passande sadel till Maltes. Eftersom de intilliggande tornutskotten ligger precis under sadeln blir det i hans fall väldigt viktigt att hitta en så perfekt sadel som bara möjligt. En sadel som fördelar ut trycket så mycket det bara går på hans redan korta anläggningsyta. Jag har alltid varit extremt nogrann med sadlar och dess anpassning efter varje individ men nu blir det alltså ännu viktigare. Men hur ska man kunna hitta en sadel som passar om hästen inte låter mig sitta på honom? Samtidigt "får" jag inte rida om jag inte har en bra sadel. En omöjlig ekvation och lite "hönan eller ägget" problem. Efter mycket tänkande och vridande och i kontakt med flertalet sadelprovare samt sadelmakare har alla sagt samma sak. Vi måste först få honom smärtfri (såklart!) och avslappnad i ridningen för att kunna hitta en sadel år honom. Jag måste åtminstone kunna rida några minuter. Eftersom han alltid accepterat hoppsadeln och eftersom den är lättare än dressyrsadeln har jag nu testridit i den. Nu gick det ju inte vägen tyvärr ändå men de hade det nog inte gjort ändå oavsett sadel för de är inte sadeln är som primära problemet utan smärtan i hans rygg är fortfarande kvar. Men för att vara beredd och redo när Maltes är så har jag börjat leta efter sadelprovare och sadelmakare som jag vill använda mig av i jakten på den ultimata sadeln för Maltes. Jag har varit i kontakt med en utprovare från Amerigo samt ytterligare an som saluför Amerigo samt några till märken. Den sistnämnda är den jag tycker verkar bäst och också en av dem jag kommer besöka.  Utöver dessa två har jag även varit i kontakt med en sadelmakare som också hon är utprovare, dock en oberoende sådan som inte själv saluför några specifika sadelmärken. Just detta ser jag som en stor fördel och kommer även besöka henne i jakten på sadel, eller rättare sagt hon kommer besöka oss. Eftersom sadelmakaren inte har några egna sadlar har hon instruerat mig i hur jag själv kan mäta min häst och hur jag ska fotografera honom för att hon ska kunna välja ut ett antal sadlar som vi under hennes besök kan testa. Först fick jag tillverka en egen kurvlinjal av en avklippt elkabel, kabeln användes för att mäta Maltes manke , 2 fingrar ifrån armbågsspetsen precis där man sadlar.  Denna mätning ska skvallra om bredden på sadlarna och även formen på hans manke och hur mkt utrymme han behöver.
När jag hade format kurvlinjalen efter honom fick jag sedan mäta avståndet mellan två utsatta punkter på linjalen:
Sedan fick jag även ange hur linjalen var formad efter tre olika bilder:
Jag tog sedan bilder på Maltes ur flera vinklar och skickade bilder + mätresultat till sadelmakaren via mail.
Utöver dessa mått fick jag även mäta hans anläggningsyta dvs hur stor plats han har som sadeln kan ligga på samt berätta om min egna längd, vikt och byxstorlek. Ut av mitt arbete fick vi fram att Maltes  har en väldigt kort rygg. Hon trodde att jag skulle kunna tänkas sitta ännu bättre i en 17 1/2 " sits bland vissa märken, men att kan vara svårt att klämma in det på hästen. Man vill hitta en sadel med rundbossa och bred kanal. Allt detta bekröftar de jag själv klmmir fran till vilket könndes väldigt bra. Bomvidden är typ medium wide beroende på märke.  Hon skrev även att Malte har en ganska bred mankbas, så han behöver en riktig kanal och inte en bom med alltför smal midja. Detta var något jag själv inte hade reflekterat över och kanske också anledningen till att min dressyrsadel som har tydlig smal midja inte passade Malte. Utefter detta kommer jag leta fram sadlar som passar in på dessa mått bla kommer vi testa Dominus, Santa cruz Leopold, Amerigo Alto,  Globus Crincle samt försöka hitta en Jensen som är hennes första hands val till hästen men som kanske är svårt att få att passa mig. Det finns en risk att Leopolden blir för lång och att Crinclen blir för rak men de är ändå värda att testa. Hon erkänner själv att detta inte kommer bli helt lätt men hon kommer gärna och hjälper mig iaf.  Jag har alltså lite jobb att göra här men först måste vi försöka få honom smärtfri innan vi kan gå vidare med detta arbete. Jag är dock väldigt tacksam för hjälpen jag fått redan nu och det känns bra att jag hittat två så engagerade och erfarna personer som vill hjälpa oss!

Gillar

Kommentarer

Sandra
,
Har du kikat på maxflex-sadlar? Tycker de låter intressanta när jag läser om dem :) Men det kanske inte är bra med en flexibel sadel till häst med KS?
camillabergquist,
Tack så jättemycket för tipset, ska jag genast kolla upp ! :) :)
camillabergquist.wordpress.com