Sadelkoll idag!

Under eftermiddagen idag kom sadelmakaren och utprovaren som var hos oss förra året och hjälpte mig prova ut samt stoppa om min nuvarande Amerigo Vega så den passade både mig och Maltes.

Sadelmakaren fyllde ut sadeln bak där det fattades muskler och formade bossarna lite efter Maltes rygg.

Idag när jag åter visade Maltes både från stallgången, backen och uppsuttet kunde vi konstatera att Maltes breddat sig och rundats över ryggen. Bra kvitto på att vi är på rätt väg även om vi har en bra bit kvar.

Det som behöver göras nu kan sadelmakaren korrigera genom att korrigera stoppningen i sadeln vilket kommer ske under september. Det hon kommer göra är att forma bossarna så dem inte är lika takformade längre samt att hon kommer rätta stoppningen som hade satt sig lite snett sedan sist.

Vi kommer sedan ses igen om ca 6 månader. Vi tror då att Maltes har breddat sig ytterligare bak mot bäckenet och att vi då kan ta ur den extra stoppningen bak. Om han har breddat sig mer kring manken också kan vi bli tvingade att byta sadelmodell men mest troligt kommer vi kunna klara oss med att modifiera Amerigon om allt fortfarande känns bra.

Under den uppsuttna delen av provningen fick jag skritta medans hon kände överallt med handen under sadeln. Vidare fick vi också förutom att visa honom riden generellt också göra två test i båda varv.
Först fick vi trava på en lite mindre volt och ställa honom inåt. När jag var nöjd gjorde jag halt och sadeln kontrollerades sadeln hur den hade rört sig under böjningen. Det såg fint ut i båda varv.
Andra övningen bestod av att testa känsligheten i bäckenet. Här fick jag galoppera på en stor volt och om vartannat stå och sitta ner i sadeln i båda varv. Även här såg det bra ut. Hon påpekade att jag är så pass följsam och lätt i min sits och att Maltes inte visar några tecken på spänningar eller känslighet i bäckenet när jag red. Jag fick även testa att sätta mig tyngre i sadeln men även de gick bra bortsett från att Maltes vid ett tillfälle försökte bryta av.

Roligt var också att sadelmakaren som inte sett oss på ett år utbrast jublande "oj vad mycket som har hänt sedan sist " efter att vi bara travat ett varv under uppvärmningen.

När vi var klara summerade hon med att säga att hon tyckte han rör sig jättefint, har en fin galopp och att han rörde sig riktigt trevligt och mer jämt bak än många andra. Hon menade vidare att med lite mer tid och de arbete jag redan lägger ner så kommer jag ha en superfin häst under lång tid framöver.

Sånna ord glädjer och värmer såklart enormt mycket 🙂

Gillar

Kommentarer