Sadelprovning

Sadeldjungeln... Jag har sagt det förr och jag säger de ingen, inte mycket ger mig sådan ångest som detta med sadlar. De är verkligen en hel vetenskap och "experterna" är inte riktigt överens om vad som faktiskt är de bästa. Jag har insett efter en hel del år av detta sadelletande att man måste välja en linje at följa och vad man själv tror på, annars går det inte då blir man helt galen.

Som jag nämnt tidigare har jag varit i kontakt med en sadelmakare från Göteborg sedan förra året som kommer hjälpa mig att hitta en sadel. De jag fastnade för hos denna är att hon är verkligt engagerad och är heller inte återförsäljare av något specifikt märke om jag fattat det rätt säljer hon inga sadlar alls egentligen. Återförsäljare av ett specifikt märke tycker jag kan färga dem till att vilja sälja något till mig fast de kanske inte är helt optimalt. Sedan är hon också sadelmakare som sagt som ger en annan dimension jämfört med "bara " en utprovare" en sadelmakare kan också erbjuda mig att stoppa om sadeln och modifiera den för att passa just Maltes ( självklart till en viss gräns). Jag har sedan tidigare mätt Maltes och tagit bilder för att vi ska komma fram till vilken typ av sadel vi ska leta efter.

Den 7;e juni kommer hon till oss och tills dess kommer både hon och jag jobba på att hitta passande sadlar att testa under den dagen. Maltes har en kort rygg med kort anläggningsyta och en rund manke. Sadeln kan därför inte ha för smal midja som min Ordo Equester Venus hade och det är viktigt att den är tillräckligt kort för Malte och tillräckligt stor för mig, inte en jätte enkel kombination. Att Maltes också haft problem med ryggen gör det ju ännu viktigare att hitta en bra sadel som absolut inte klämmer eller ligger ann på ett dåligt sätt.

Jag har tittat lite på islandshästsadlar faktiskt, de ser mer och mer ut som "vanliga" dreessyrsadlar och det finns väldigt trevliga varianter. Drömmen vore ju en Equipe eller en Childeric såklart men puh de blir svettigt för plånboken. Skulle man kunna hitta ett bra exemplar begagnat som jag får hjälp att stoppa om så kan de ju dock vara ett alternativ. Andra sadlar jag ska försöka få tag på är Amergo DJ eller CC , Santra Cruz Leopold, Jensen, Maxflex Bella och någon nyare Prestige. Utöver detta har jag även lånat hem en regelrätt islandshästsadel som heter Draupnir, jag är när det kommer till rena isalandshästsadlar lite rädd att sittpunkten ska hamna för långt bak, men de får man ju helt klart testa sig fram på som för alla andra modeller. Helst av allt vill jag ha en sadel med enkelkåpa och de flesta modellerna verkar kunna erbjuda de nu för tiden.

En annan fråga är ju sedan hur mycket pengar ska man lägga på en sadel som jag kanske måste byta ut inom ett år pga Maltes musklar om sin rygg? Samtidigt om jag inte köper en sadel som ligger perfekt så kommer vi inte kunna bygga några nya muskler över ryggen alls, snarare tvärtom. Därför blir det viktigt att hitta en begagnad bra sadel som jag sedan, om jag måste byta, kan sälja utan att gå back allt för mycket pengar. 


Gillar

Kommentarer

mychallenge
mychallenge,
Håller med dig angående sadlar. Det är verkligen inte roligt alls. Jag stod i valet att göra en helomstoppning på min gamla (dyrt och svårt) och att den skulle passa kanske 6 mån och därefter vara för smal eller att köpa en "ny". Valet föll på en begagnad i mycket gott skick där jag troligtvis får tillbaka pengarna igen om jag måste sälja den p g a att hästen ändrar form igen. Framförallt unghästar är ju mycket föränderliga. Lycka till, hoppas ni hittar rätt! En god vän till mig som (dressyrinriktad) köpte en islandsmodell till sin häst och det var den som han trivdes allra bäst med.
nouw.com/mychallenge
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Ja jag tror helt klart en bra begagnad sadel är den vägen man får gå i de här lägena 😊 Vet du vilken islandshästmodell som din vän köpte? 😊
nouw.com/camillabergquist
mychallenge
mychallenge,
Det var en Prestige DJ Island stl M fick jag svar från henne idag. Lycka till med utprovningen! 😊
nouw.com/mychallenge
CamillaBergquist
CamillaBergquist,
Åh tack snälla för att du kollade upp detta! 😊
nouw.com/camillabergquist