Sadlar

  Den 7:e juni dvs tisdag nästnästa vecka kommer Lisa Axelsson den Göteborgs sadelmakri till oss. Som jag har nönnt tidigare har jag valt henne eftersom hon är helt oberoende av sadelmodell och att hon själv inte säljer några sadlar alls. Den aspekten tilltalar mig så jag slipper känna att jag ska bli pålurad en sadel av en försäljare med vinstintresse. Utöver detta är även Lisa en skicklig sadelmakare som kan, om det behöves, modifiera en sadel så den ligger optimalt om så behövs. Vidare är även Lisa diplomerad utprovare och jag har hört mycket gott om henne. jag har haft kontakt med Lisa sedan september förra året och hon är väldigt engagerad och behjälplig trots att hon ännu inte fått en krona av mig sådant tilltalar mig också engagerade människor som vill väl.

Eftersom Lisa inte har några egna sadlar så måste man fram tills hon kommer leta reda på passande modeller tills provningsdagen. Normalt sätt hämtar Lisa passande modeller på Tre hästar i Kungälv men eftersom jag har en häst med kort rygg trodde hon inte själv att hon skulle hitta ett tillräckligt stort utbud därför letar jag på andra ställen.

För att veta vilka modeller jag ska leta efter har Lisa skickat en instruktion i hur jag ska mäta Maltes rygg. Av mätningen som jag visade tidigare i höstas så har vi kommit fram till att Maltes behöver en sadel med en anläggningsyta om max 50 cm och gärna kortare. Med tanke på Maltes historia är det viktigt att sadeln har tillräckligt bred kanal för att ge fria tonutskott. Hittills har jag lyckats ragga tag i följande sadlar

Amerigo DJ + 2-+2,5
Kort bom för hästar med avstånd under 21 cm från mitten. Passar breda ryggar och dem med stora bogar, lite svängda, överbyggda och raka. Sadeln är close contact och kan läggas på häst som är högre framtill.

Maxflex Bella II 
Maxflex är en sadel med flexibelt bomsystem som följer hästens rörelse och som på så sätt ska fördela ryttarens vikt på ett fördelaktigt sätt. Jag är lite rädd att detta ännu är ett för otestat system för att jag ska våga testa på en häst som Maltes som har haft ryggproblem. Sadeln är annars känd för sin korta anläggningsyta omkring 45 cm på en 17 " sadel, mycket fin och bred kanal. Modellen hade nog passat Maltes väldigt bra men jag är som sagt lite rädd för den felxibla bommen hur bra den är. Hoppas kunna låna en sådan från Hällingsjö sadelmakeri för att prova. 

Santa Cruz Leopold: 
Detta är en kopia av de välkända märket Childeric, en i mitt tycke väldigt trevlig sadel men gränsfall till för lång med sina 50 cm i anläggningsyta på en 17" sadel. Hoppas kunna låna en sådan från Sandris i Vårgårda. 

Equipe Emorio - Normal bom
Denna sadel ​finns endast i standard utförande men även om bommen klassas som Normal är den generöst tilltagen och borde passa Maltes ändå. Bommen passar lite rakare ryggar och den har en kort anläggningsyta. Hoppas kunna få låna denna av Anna som också hon har PRE. 

Trainers Jessica
Detta är den sadel som jag testred hos Hedmans häst och också den jag lånade hem på prov i början när Maltes började kicka. Bra passform, passar korta ryggar och fungerar bra på hästar med stora bogblad. Sätet är dock i djupaste laget för min smak. Lånar denna av Hedmans häst igen.

Draupnir Smart
En islandshäst sadel.
Kort sadel med extra bred kanal som standard (XL) för att rygg och tornutskott ska få absolut maximal rörelsefrihet. Ser lite för mycket ut som just en islandshästsadel för min smak, men passar den så är jag nöjd ändå! 

Jag skulle verkligen vilja få tag på en Amerigo Alto, Amerigo Vega och en Equipe Iceland. Jag har hittat en återförsäljare av Equioe i Härryda som jag ska kontakta i veckan hoppas hon kan ha en lånesadel som jag kan få prova. Amerigo Alto verkar vara omöjlig att få tag på men jag jobbar vidare på de spåret fram tills den 7:e och hoppas jag får napp! Ska även försöka få tag på en Childeric, hoppas Lantz Sadelmakeri i Borås kan ha en sådan hemma som jag kan få låna. Känns i alla fall som om jag har fått tag på lite potentiella sadlar, men känner mig inte fullständigt nöjd ännu!

Fortsättning följer!Gillar

Kommentarer