Solarium

Tanken kring att ha ett solarium i stallet kom på riktigt i och med Maltes ryggproblem, det är viktigt att hålla hans ryggmuskler varma speciellt innan ridning.

Utöver detta har han också en del problem med klåda. Maltes behöver bl.a. därför klippas kontinuerligt och badas. Klipps gör han såklart mestadels på vintern men han behöver också badas även på vintern. Förra året stod vi i kallstall och jag fick klippa i omgångar för att han inte skulle bli kall och tvätt fick ske fina dagar med varmvatten på kanna så snabbt det bara gick och sedan på med täcken. Nu har vi spolspilta och varmvatten i stallet som underlättar. Ett solarium skulle underlätta ytterligare även för detta ändamål.

Som med det mesta planerar jag att göra en egen variant även för solariumet precis som mycket annat i stallet.

Först tittade jag på en variant av höj och sänkbara grislampor som skulle kunna placeras på justerbar höjd över ryggen på hästen. Jag var dock inte helt nöjd med detta varken utseendemässigt eller riskerna med att behöva sänka lamporna så nära hästen. Det finns såklart olika styrka på lamporna men 100W verkar vara standard och jag har även hittat 250W. Skulle man placera ut 3 lampor med 250W skulle det generera totalt 750W.

Istället för detta har jag nu gått vidare med en infravärmare om 1800W med en kaplingsklass om IP65.

Infravärmaren jag tittat på är med senaste generationens karbonrör för omedelbar uppvärming och effektiv strålningsvärme. Värmaren avger inget UV ljus och kan användas såväl inne som ute. Just nu står jag i valet och kvalet om en räcker eller om jag borde ha två. På de solarium jag tittat på till stall ligger dem minsta på 1200W och många runt 3000W. Eftersom dessa ska kopplas in av elektriker så behöver jag bestämma mig innan dess om vi ska ha en eller två. Jag tror jag lutar åt att köra två stycken i taket för att göra det ordentligt och inte vara "dumsnål". Men dumt om de blir onödigt varmt och jag bara kommer använda halva styrkan.

Gillar

Kommentarer