Svullet ben och veterinärbesök

Skrev ju i tidigare inlägg att Strumpan inte riktigt trivs med rutinerna under sommaren på anläggningen. I början va de riktigt illa men det har blivit mkt bättre, om än inte riktigt bra. För några dagar sedan började hon springa igen och slog sig åter på sitt överben. Jag är på betet flera ggr per dag och såg direkt att hon hade sprungit och såg litet sår på överbenet när jag kom ut i hagen. Kylde henne 20 min och hon verkade okej.

Dagen efter åkte jag dit på förmiddagen och då va hela benet jätte svullet. Det var fredag och jag kände mig väldigt osäker på vad svullnaden betydde, kunde hon skadat en sena? Eftersom de var fredag skulle jag behöva vänta hela helgen och hålla henne stilla för att kunna åka in med henne på måndagen för koll vilket inte hade varit möjligt. Så jag ringde därför distriktsveterinärerna och de var på plats inom en timme senare. Dem kunde konstatera att de inte va en senskada, hon hade dock ingen röntgen med sig men eftersom Strumpan i princip är ohalt (liiten markering i trav) så kände vi att röntgen inte behövdes.

Då Strumpan tidigare visat tecken på känslig mage gav vi henne heller inget metacam i fredags eftersom vi inte ville riskera magen utan vi beslöt oss för att avvakta och fortsätta som jag börjat med kyla och promenader.På kvällen slog de mig om de lilla såret jag hade sett och jag tvättade därför hela benet med hibiscrub och gjorde sedan så 2ggr om dagen och promenerade henne lika ofta. Igår var svullnaden i benet i princip borta och när man blöter ner benet kan man se små små små rosa rispor på insidan benet som måste vara de som orsakat den akuta svullnaden. Det har ju varit extremt varmt och typ rötmånad redan nu.

Överbenet har ändå fått en ordentlig smäll så de är nu åter mer svullet än tidigare och lite ömt så vi får lite börja om igen med laser, kyla osv två veckor till. Framöver kommer hon troligen behöva gå med benskydd i hagen. Veterinären tyckte jag skulle börja med det så snart jag kunde men jag tycker de känns lite riskabelt att ha skydd dygnet runt på betet när benet va svullet. Men så snart svullnaden är borta får de väl bli så, jag får byta skydd ofta bara.

Gillar

Kommentarer