Tandläkarbesöket

I går hade vi som sagt besök av tandläkaren i stallet, tandläkaren i fråga kommer från Team Top Hästtandvård, utbildad Hästtandtekniker EqDT vid American School of Equine Dentistry (ASED) . Allt görs utan lugnande eller något annat liknande över huvud taget utan hästarna är helt vakna. Jag är så otroligt facinerad över hur tandläkaren arbetar metodiskt, tryggt och med en väldigt bra kontakt med hästarna. Hade inte hästarna gillat henne eller tyckt att de hon gör faktiskt är OK så hade dem aldrig stått stilla och låtit henne hålla på. Alla tre stod stilla och lät henne greja med diverse olika instrument i munnen. Hon använder sig av vanliga manuella raspar samt även en form av mekanisk rasp som liknande en vanlig rasp i utförandet men som drevs av ett batteri hon hade monterat runt midjan. Den mekaniska raspen lät ju så klart lite grann men hästarna tillät henne ändock att använda den från först stund även om de tyckte det var lite konstigt som synes på Maltes uttryck på bilden nedan som togs första gången hon använda den mekaniska på honom.

Både Maltes och Foppa hade besök av samma tandläkare för 7 månader sedan. Maltes hade då fått "OK jättefina tänder behöver inte raspas" på besiktningen 5 månader tidigare men jag anade oråd och ringde därför ut tandläkaren ändå med tanke på de problem vi hade i oktober innan vi besökte kliniken. Maltes hade som jag berättade mer ingående då stora sår i munnen och väldigt vassa tänder, vågbett och ramper. (läs om de HÄR), Foppa var vass men hade inte några andra problem.

I går var det alltså återbesök och Maltes såg bra ut, det var en betydligt roligare syn denna gången inga sår alls även om han var lite vass och tuggytorna behövde korrigeras igen så såg allt riktigt bra ut. Foppa hade lite vassa tänder även han och lite början till sår längst bak, så även han blev åtgärdad.

Efter detta besöket borde dem klara sig 10-12 månader men eftersom hon ändå kommer tillbaka om 6 månader för återbesök till Majje ville hon ändå titta på Malte då också för att se att allt fortsätter lika bra som de gjort hittil, vilket känns bra. Jag är väldigt nöjd med besöket, det känns skönt att hon rä så noggrann och att hon hgar en individuell plan för samtliga hästars bästa :)

Gillar

Kommentarer