Tankar om träningen

Under träningen igår fick vi som sagt träna en del på formen. Maltes hamnar lätt med nosen bakom lod. Han är skapt och byggd för en hög lite djupare form. Generellt är det PREernas problem att dem blir höga i formen tippar in näsan och tappar ryggen. Man ska inte dra alla över en kan men lite då är ju rasen.

Traudi påpekade att hon inte alls är så fixerad vid nosens placering egentligen så länge hästen arbetar rätt. I Maltes fall blev han dock låst i ett läge där nosen var lite för bakom lod. Det är skillnad i arbetsform om jag väljer att låta honom vara där med ett syfte kontra om jag inte väljer det utan han väljer att lägga sig i den formen och jag inte kan påverka honom. I början att passet igår så upplevde Traudi att det var mer av alt två och därför la vi gårdagen på att leka med formen.

Jag fick ha honom lite högre i nacken, hela tiden jobba med att öppna ganaschvinkeln och få fram nosen. I en av filmerna kan man höra Traudi kommentar fröjden av att se honom lösgjord och vilken skillnad det blir. I början stampade han nästan med frambenen i backen när han travade medans när han blir mer lösgjord flyter han fram och för mig som rider känns det som att dansa :)

Att jag vill få fram nosen och att han inte tippar in den och blir för djup i formen är ingen nyhet men jag har försökt hitta dit med lägre nacke vilket blir väldigt svårt för Malte. Nu när jag fick instruktionen att ha honom lite högre och öppnare blev det enklare. Detta hade jag ju dock inte kunnat göra tidigare om inte grunderna hade suttit och vi hade gått igenom de andra stegen innan. Att han lärt sig söka kontakt och stöd på bettet och faktiskt går att ändra formen från låg, lång till nu lite högre.

Att jag fick rida med omvänd tygelfattning samt sedan med enhandsfattning satte mig lite utanför min comfortzoon precis som Traudi påpekade. Hon berömmer mig oftast för mina fina händer men övningar som dessa visar hur små små detaljer det kan vara i mina redan fina händer som Maltes reagerar på. Det är något jag tar med mig och ska försöka hitta den optimala kontakten. En stilla hand är inte alltid en snäll hand den kan också bli stum och då upplevas obekväm. Jag behöver hitta svikten där jag har en fin kontakt men sviktar med i handlederna i hans rörelse utan att för den delen bli "mesig". Första filmen rider jag med bara en hand :)


Gillar

Kommentarer