Träningen i söndags

Maltes skötte sig som sagt som den stjärna han är under hela dagen i söndags. Allt ifrån att stå inne i stallet själv trots hästar som kom och gick, lastade både där och på hemvägen på ett par sekunder och han stor stilla hela vägen. Väl på plats var han lugn och fin och enkel att hantera. Så himla underbart!

Inför själva träningen hade jag med mig ett fokus vilket var rakriktning så klart. Karolina kom en kvart innan utsatt tid så vi hann prata bra innan vi satte igång om vad veterinär, kiropraktor och hovslagare säger.

Min önskan med träningen var att få hjälp att få ut honom ärligt på båda tyglarna, med andra ord att han skjuter på lika mycket med båda bak och spårar korrekt. Ingen lät tuppgift med andra ord. Jag har en känsla när jag rider själv att han tippar inåt i vänster varv och att jag vill "flytta över honom" till höger för att bli rak.

Först fick han jogga fram lite grann och komma igång i kroppen innan vi satte igång. Jag valde faktiskt att hoppa upp direkt efter skritten för hand eftersom han var så himla lugn och fin vilket gick hur bra som helst. Han tittade lite extra när vi började trava i ridhuset så klart men de är helt okej reaktion. I början var han lite motsträvig och kastade med huvudet några gånger och stretade emot bettet men allt eftersom vi kom länge in i passet blev han bättra och bättre.

När vi var varma (båda två) började vi leka med rakriktningen. Jag fick bland annat i vänster varv ställa honom utåt med stora ledande tygeltag på ytter och putta in rumpan lite för att få honom att länga ut sin vänstersida ordentligt och börja ta stöd på höger, när jag lyckades fick jag rakrikta och sedan ställa om efter volten och se om jag fick med mig honom. I höger varv fick jag leda in framdelen lite innanför spåret i "öppna tänk" och flytta honom undan skänkeln. Arbetet gav fint resultat och efter ett tag kom han i rätt balans, spårade fint och jag fick ett jättefint jämt tryck i handen.

När han väl är där i balans, inom ramen och lika mycket på båda tyglarna blir allt så himla enkelt. I det här läget kunde jag nu öka och minska traven väldigt fint och övergångarna satt som en smäck. Det är också när vi är där som efterföljande galopp blir så himla bra. Denna dag valde jag även att sitta kvar i galoppen och rida galoppen vilket gick över förväntan. Tidigare har jag suttit några språng och sedan låtit honom rulla i lite lättare sits. Han är verkligen så mycket starkare i galoppen nu och kvalitén blir riktigt bra. Även vänster galopp satt riktigt bra och jag kunde jobba honom fint även här. Galoppen är inte lika stark i vänster varv som höger men han gjorde det ändå så himla bra. Jag kände att jag kunde komma åt honom väldigt fint i galoppen också och rida honom till en bättre kvalité i vänster varv eftersom han nu lyssnar korrekt på mina skönklar.

Efter lite mer än dem planerade 30 minuternas träning var vi väldigt nöjda både jag och Karolina och vi avslutade med massa klapp och beröm innan hon gick vidare till nästa ekipage. Väldigt nöjd med dagen och väldigt nöjd med min fina häst !


Gillar

Kommentarer