Träningsuppläggstankar

Maltes träningsupplägg har varit planerat för att omplaneras under de åren jag haft honom, vi har aldrig riktigt kunnat få tillfälle att ta oss igenom tränings och viloperioder så som dem varit planerade från början pga avbrott pga skador, tyvärr. Träningen har istället blivit planerad utefter de olika påtvingade viloperioderna och rehabiliteringsfaserna.

Vila och återhämtning är viktigt både för kropp och knopp precis lika viktigt egentligen som själva träningen i sig. Normalt sätt ger man unghästen två längre viloperioder per år, en sommar och en vinter och lägger sedan in mindre viloperioder där emellan. Maltes är 7 år i år och räknas inte längre som unghäst, men eftersom han ligger efter i sin utbildning och varit lite sen i kroppen behandlar jag honom ändå fortfarande som ett par år yngre.

Ser jag tillbaka på det senaste året i stort så hade Maltes 1 månaders vila i och med en skada i hagen juni-juli förra året med efterföljande upptrappning/ rehabilitering samt en till längre period av helvila och lättare motion i december 2016 - februari i år. Under högsommaren och hösten 2016 hade vi en bra träningsperiod med ett par mindre viloperioder om ca en vecka per gång.

Från mitten av februari ungefär i år började uppbyggnaden igen och en längre rehabiliterings och uppbyggnadsfas från marken till en början. Från och med slutet av mars påbörjades uppsutten träning igen med korta få pass som sedan utökades succesivt.

Idag börjar vi närma oss att vara i full gång träningsmässigt igen *peppar peppar*. Under uppbyggnadsperioden sedan mitten av mars har Maltes haft en viloperiod om 10 dagar i slutet av maj. Utöver detta planerar jag även för en till vila här under sommaren, frågan är bara hur lång den bör vara.

Under vintern kommer jag inte kunna ge Maltes någon längre sammanhängande vila eftersom han står i grushage och det går inte att kombinera med vila, han måste för röra på sig kontinuerligt, gärna varje dag för att må bra. Han kommer dock självklart få en period av aktiv vila i form av promenader och lättare joggpass på lina utan ridning under vintern.

En häst som Maltes vill man inte ställa av helt så han blir stel och tappar för mycket muskler, därför vågar jag inte ställa av honom helt för länge. Samtidigt behöver han kanske den mentala vilan eftersom han lär sig mycket nu, jag får försöka göra det bästa av det hela helt enkelt med hänsyn tagen till samtliga apsekter.

Gillar

Kommentarer