Transportalternativ nummer 3

De transporter vi har tittat på har alla någon sorts kompromiss och frågan är då vad vi egentligen ska kompromissa på. Nä rjag och Emeli var på Göteborgs Horse Show tittade vi som nämnt innan på lite olika modeller och märken,många ser väldigt likadana ut den saken är ju helt klar.

Under dagen tittade vi bland annat på Thule som har köpt in gamla Startrailer som jag alltid gillat, speciellt deras säkerhetslösning för bommarna som är en paniklösning. Paniklösningen går att lösa ut på bara någon sekund utifrån. Skillanden mellan paniklösningen och den vanliga säkerhetslösningen är att paniklösningen löser du ut genom att dra i ett handtag medans säkerhetsbommarna måste skruvas loss från utsidan. Helt klart är säkerhetsbommarna mycket bättre än ingen skerhetslösning alls som idag, men panikbommarna är en annan dimension. Jag har ju tyvärr fått testa dem i verkligheten en sommar när min väns häst hoppade över frambommen och blev liggande. Då tackade vi gudarna att hon hade dessa panikbommar som löste ut på någon sekund så hennes häst inte hängde i bommen.

Den modellen jag tittade på på mässan är ett Thule Royal XT. Detta släp är förlängt 25 cm mot föregående modeller för att kunna få en integrerad sadelkammare som inte inkräktar på utrymmet där fram vid hästen, vilket är fallet för de andra släpen jag skrev om i går. Den här modellen hatr också ett snabbklick system för bommarna bak som gör att man kan stänga dem med enhandsgrepp, också något jag saknar idag och de på andra släpen. En tredje fördel är att detta släp har hård överlucka som standard, de andra två har gardin som standard. Det finns hård överlucka att köpa men de återförsäljare vi pratat med rekomenderar inte dessa då de inte är ngon vidare kvalite samt att luckan måste stängas innan bakrampen, vilket är sjukt opraktiskt.

Nackdelen med Thule Royal XT är att den endast är 222 cm hög invändigt, 11 cm högre än den vi har idag förvisso, men 8 cm lägre än Cheval Liberte släpen jag visade igår. Just höjden på vårat nuvarande släp är ju en stor nackdel. Samtidigt kanske det räcker med 11 cm högre, de är svårt att avgöra utan att testa. En annan "nackdel" är ju också så klart att detta är det dyraste alternativet av de jag tagit upp hittills. Men som alltid så får man kanske de man betalar för, dessa är kända för att vara kvalitets släp och ja ska man ändå köpa ett nytt så kanske man borde lägga några kronor extra.. ( i detta fattet några 10 000 kr extra...)


Gillar

Kommentarer