Upptrappning för Maltes

Om allt nu verkar OK med Maltes kommande vecka så ska jag utöka ridningen lite succesivt. Från Kliniken fick jag program för träning mestadels muntligt från veterinren hur jag skulle arbeta honom fram tills jag skulle rida. Han frågade om jag ville ha det skriftligt men jag kände mig rätt säker på hur han skulle arbetas så vi kom överens om att det inte behövdes och det har ju mycket riktigt gått fint.

När man får fakturan från Husaby får man även ett utdrag från journalen för de senaste besöket. Där står det lite lätt att han jag ska rida 2 korta ridpass per vecka i början varvat med arbete från marken 2-4 dagar i veckan, de är ju så jag nu lagt upp träningen när jag försiktigt börjat rida. Ordinationen är sedan att om han känns fin så ska jag öka på ridningen succesivt till normal idning om ca 2 månader.

Normal ridning för oss är ju inte så avancerat eftersom Maltes i princip bara är inriden och knappt kan galoppera udner ryttare. Just galoppen är viktig för Maltes de påpekar man även i hans journal eftersom de engagerar bakbenen och ryggen. Eftersom Maltes är så pass lite ridnen så kommer jag dock stärka galoppen från marken ordentligt först och första tiden nu uppsuttet så bara skritt och trav. I journalen står det även att om vi får problem med galoppen med att han går i korsgalopp eller börjar trixa som innan så ska vi komma tillbaka för återbesök och eventuell behandling av SI leden, jag hoppas så klart innerlilgt att vi slipper de, men de får tiden utvisa.

Jag red första gången lördagen den 23:e april och har sedan dess sedan ridit 2 dagar i veckan med passande mellanrum ( tisdag och lördag) under dessa 3 veckor som gått idag. Jag har ridit ca 10-15 minuter per pass. Jag kommer nu öka den tiden med några minuter per pass upp emot 20 minuter under nästa vecka. Nästa lördag har det då gått en månad där jag ridit 2 ggr i veckan. För att gå vidare där efter kommer jag lägga in ett ridpass till i veckan. Hellre fler korta pass väl utspridda än att öka tiden mer på färre pass. Detta kommer generera ett schama bestående av 3 pass ridning 2 pass på lina/töm 1 pass i skogen för hand och 1 pass hel vila. Ridpassen kommer hållas till max 20 minuter uppsuttet och det 3;dje passet som läggs in kommer till en början hållas kortare än så.

Schemat med 3 pass ridning 2 pass lina/töm, ett pass promenad och en vila är ett schema som jag känner är passande för oss under en längre tid framöver. Eventuellt kan det tänkas att promenaden i skogen i framtiden kan bytas ut mot uppsutten ridning i skogen men för övrigt känns det som ett schema som passar både mig och Maltes. Det liknar mycket så som jag är van att arbeta med Foppa sedan tidigare och det tilltalar mig eftersom de inbjuder till variation över hela veckan. Kanske är det lite mycket på banan om man förlägger samtiga ridpassen och lin/töm på banan men de behöver man ju inte göra, i allafall ett av dessa pass kan faktiskt vara i skogen och man kan alltid skritta fram/av i skogen :)

I början av Juni planerar vi att sadelprovaren som jag har haft kontakt med ska komma ut så vi kan hitta en bra dressyrsadel, fram tills dess vill jag inte sitta för långa stunder på honom eftersom jag är lite osäker även på hoppsadeln.Jag kommer också fortsätta jogga fram Maltes på lina innan jag rider för att han alltid ska vara varm i musklerna innan jag sitter upp.

Gillar

Kommentarer