Utbildning Strumpan

Strumpan reds in som 3 åring på sensommaren och fick sedan en längre vintervila. Under våren har Strumpan ridits av sin uppfödare under en kortare period då hon även hoppades in och avslutade våren med att gå en pay and jump som hölls på hennes hemmaplan. Därefter i maj släpptes strumpan på bete och kom in för försäljning och ridningen igen sista veckan i Juli. Hon var alltså bara riden några gånger efter betet när jag provred henne den 4/8 i år.

Sedan Strumpan kom till oss har jag ridit en handfull gånger och arbetat henne från marken en del. Nu har vi hittat sadel och börjar lära känna varandra så nu är jag redo att sätta en plan för hennes träning framöver. Jag kommer såklart följa den röda tråden av "Flyinge modellen" och utbildningsskalan i all utbildning och planering. Nedan finner ni målet för 4 åringen på hösten, dressyrmässigt. Vi ligger lite efter och kommer inte skynda för att komma ikapp på något sätt men det är alltid bra att veta vad hon "bör" kunna. Gällande hoppningen så kommer hon att hoppas lite försiktigt under året men hon kommer inte ligga i fas där alls så detta väljer jag därför att exkludera.


Mål för 4 åringen, höst

Fortsatt arbete med invänjningsfas + rakriktning

* 4-5 månaders utbildningsperiod med arbete ca 4-5 dagar i veckan, vila hage

* 1-2 återhämtningsperioder

Grundutbildning:

• Skritt med bibehållen takt och framåtbjudning med lätt kontakt

• Träna halter från skritt

• Fortsatt arbete sidvärtsrörelser i skritt och trav

• Arbete i trav på böjda spår för förbättrad liksidighet

• Fortsatt lösgörande/rakriktande arbete med hjälp av ridbanans korrekta vägar

• Ryggning från marken

• Variation av steglängd för utveckling av elasticitet i trav

• Ökad reglerbarhet i galopp med bibehållen rytm

• Galoppombyte vid varvbyte

VILA 4-8 veckor

Så av detta får vi fram att hon under hösten kommer arbetas 4-5 dagar i veckan, varvat longering, tömkörning uteritt och pass på banan. Hon kommer ha 2 fasta vilodagar per vecka och den tredje kan variera mellan vila, promenad, lastträning eller lättare uteritt.

Under hösten kommer hon få 2 kortare återhämtningsperioder om ca 1-2 veckor vardera för att sedan avsluta perioden med en längre vintervila i typ januari. Sedan börjar livet som 5 åring :)

Gillar

Kommentarer