Utelek

Det är verkligen fullt ös på den här lilla nu så mamma hänger nästan inte med! Som hennes pappa säger så var lära sig gå bara en mellanfas, när hon väl lärde sig springa kommer hon aldrig mera gå 😅

Vi passar på att vara ute så fort det är uppehåll och inte plåster storm.

Efter lite träning går det väldigt mkt bättre nu med hennes skor och hon går mycket bättre i dom! Det går även bra att sätta på henne dom nu vilket är väldigt skönt, skor är ju lixom ett måste när man är ute nu.

Gillar

Kommentarer

Kladdkakstårta

Två kalas i oktober och likadan tårta. Anledningen? Den blev så god första gången att jag inte fick göra någon annan någonsin enligt både barn sambo och gäster!

Tårtan består av två kladdkakor som bottnar och en fräsch jordgubbsfyllning.

Tårtbottnar (2 st separata satser)

2 ägg
3 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100g smör

Smält smöret. Vispa ägg socker pösigt med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa försiktigt. Tillsätt smör och vispa försiktigt till en jämn smet. Tillsätt smöret sist. Häll smeten i en smörad och bröad springform. Grädda i ugnen 175 grader 20 minuter.


Fyllning

4 dl vispgrädde
200 g philadelphia
1.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljpulver
500 g färska jordgubbar, i småbitar

Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.


Ta fram tårtbottnarna och lägg fyllning mellan bottnarna samt ”spackla” hela tårtan med fyllningen.

Nu är tårtan egentligen färdig att serveras men man kan också garnera på önskat vi. Jag garnerads genom att spritsa rosor över hela tårtan med rosa tårtmousse.

Gillar

Kommentarer

Egen tårta till 1- åring!

När Alma fyllde ett år gjorde jag två olika tårtor, en kladdkakstårta till gästerna och en egen tårta till Alma utan socker. Jag ville att hon skulle få uppleva tårta på sin första födelsedag men jag ville inte proppa henne full med socker helt plötsligt när hon inte ätit de tidigare. Receptet till tårtbotten fick jag inspiration från Sempers hemsida. 

Recept:

3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 ägg
¾ dl rapsolja
2 mogna bananer
Kardemumma ​

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smörj och bröa en mindre form, jag hade en liten springform formad som ett hjärta.

Blanda först vetemjöl och bakpulver.  Mosa bananerna och blanda ner ner mjölk, ägg, olja. Vänd ner mjölblandningen.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 40–50 minuter. Låt svalna.

Dela tårtbotten i två delar och lägg ihop med mosade bär ex jordgubbar eller hallon och grädde mellan. 

Jag dekorerade tårtan med spritsade rosor av grädde, färgad med karamellfärg, för att den skulle matcha med tårtan jag hade gjort till gästerna.

Gillar

Kommentarer