Utredningen

Utredningen på kliniken blev omfattande på ett sätt jag inte riktigt hade räknat med. Eftersom symptomen var liknande när han hade problem med ryggen så kände jag mig väldigt säker på att det satt antingen där eller i SI leden som vi hade berört även innan när ryggen opererades. Att Maltes reagerade med 1 grad hälta på böjprov båda framkotorna var dock något jag inte hade räknat med.

Jag fick börja dagen med att visa upp Maltes på gången, på lina och sedan uppsuttet. Dagen till ära visade inte Maltes alls så stora reaktioner när jag satt upp som han hade gjort dagarna innan på hemmaplan. Han viftade på svansen och lyfte ena bakbenet några gånger men inga större kickar eller utbrott. Veterinären såg ändå obehaget ändå även om det inte var så tydligt men så klart lite frustrerande.

Maltes har blivit böjd varje gång på klinik och aldrig visat hälta, men denna gången var annorlunda. Han markerade tydligt båda fram och även lite lätt på vänster bak. Kotorna fram och kota vänster bak bedövades bort och jag fick rida igen, nu kändes det bättre när jag satt upp och han slappnade av mer i överlinjen men nu var han istället märkbart påverkad höger bak. Man kunde till och med sig säga att han nu blev halt högt höger bak.

Efter den reaktionen var det dags att ge sig på att kontrollera SI leden eftersom han har påpekande på detta sedan tidigare, man ville så klart även kolla ryggen. På ultraljudet såg ryggen fin ut så man gick vidare till SI leden som inte bara är enkel att se. Sist hade han en del mjukdelsskador kring SI leden och den var svår att urskilja men man kunde ana att allt inte var helt OK. Denna gång fick man bättre bilder och kunde se förändringar speciellt på höger sidas SI led men även lite på vänster om än inte lika kraftigt. Med detta beslutade vi oss för att bedöva bort SI leden. Att bedöva SI lederna kan innebära en risk att man även med bedövningen kommer åt ischiasnerven vilket då resulterar i att det benet blir förlamat och hästen kan trilla ihop. Med tanke på den risken så fick vi under 15 minuter hålla oss i ridhuset och helt enkelt vänta och se om han skulle trilla ihop eller inte, som tur var gjorde han inte det och efter 30 minuter fick jag åter igen sitta upp.

När jag satt upp efter bedövningen av SI leden hade Maltes haft en lång dag och detta var tredje gången jag red. Det kändes OK men svårt att helt avgöra eftersom han kändes lite trött och hängde i handen. Från backen såg man dock stor skillnad och ojämnheten bak var helt borta och han såg nu helt ren och jämn ut.

Vi ankom till kliniken kl 09 och var inte klara förnsen efter 15. Resultatet blev behandlingar i diverse leder som alla var sekundära symptom på SI ledens påverkan. Maltes behandlades båda kotorna bak, båda knäna bak och sedan så klart i SI leden. Man valde att inte behandla kotorna fram eftersom det troligen var i ett tidigt skede och högst troligt kommer läka ut av sig självt i och med rehaben han nu skulle gå igenom.

Var för sig så är alla Maltes skador och avvikelser absolut behandlingsbara och med bra prognos. Lägger man samma alla diagnoser och skador vi nu gått i genom så blir inte prognosen lika positiv. Vi har hållit på väldigt länge utan att egentligen komma i gång ordentligt någon gång. Självklart ger vi Maltes en ordentlig chans till att bli bra, vi behandlar allt vi kan, sätter upp ett rehab schema och gör allt efter konstens alla regler. Dock åker vi hem med brasklappen att om något nu under de kommande året brister eller inte håller så kommer vi inte gå vidare mer. Det är inte hållbart i längden att behandla och behandla när man inte kommer vidare.

Gillar

Kommentarer