Valpkurs del 2

I snökaos, blåst, minusgrader och påpälsade från topp till tå åkte jag, lill-matte och Hjalmar till valpkurs nummer två i tisdags. Det var ett givande kurstillfälle om än lite kylig sådan. Hjalmar hade som tur var fått ett nytt täcke som passade ihop med selet vilket var väldigt passande just för denna dag.


Under kursen pratade om att underhålla den socialisering som uppfödaren lagt grunden för i och med att möta människor och djur kontinuerligt med sin valp och unghund. Man ska givetvis inte kasta ut sin valp i värsta hundgården full med olika hundar utan utsätta valpen för små portioner av djur, andra hundar och sociala situationer i lagom mängd. Jag känner att jag kan bli lite bättre på detta så det tar vi till oss av och ska ut och utsätta oss för lite nya situationer i helgen tänkte jag.

Vi pratade även en hel del om kommande unghundsperiod, att den söta lilla valpen snart blir en liten terrorist och att många hundar hamnar på blocket av denna anledning runt 1 års ålder. Jag som hela tiden tänkt att vi har en helt problemfri liten varelse hemma, förutom en del bitande på sina storasyskon, men så insåg jag att han kanske snart kommer genomgå en personlighetsförändring och bli en liten djävul.

Nåväl ännu har ingen förvandling skett och han skötte sig exemplariskt på kursen. Vi tränade en del koppelgående vilket andra har en del problem med i gruppen men vilket Hjalmar är väldigt duktig på. Vi kan nu gå några meter med honom på vår vänstra sida tittades upp mot oss i något som börjar likna fotgående. Det är så klart en bit kvar till ett perfekt fotgående men helt klart en mycket bra bit på vägen.


Efter lite fika och teori avslutade vi dagen med att påbörja inkallningsträning genom att en höll i hunden och den andra sprang iväg och ropade vilket resulterade i en hund som kom som en kanon efter en. Tanken är ju såklart att man sedan ska kunna arbeta bort del delen i inkallningen som handlar om att matte springer åt andra hållet och skriker, kan bli lite konstigt annars... men nu används denna teknik för att få upp farten på hunden i själva inkallandet.


Gillar

Kommentarer

Prenumerera