Vatten in till stallet

Häromdagen anlände äntligen blandaren vi har beställt till stallet. Blandaren behövde vara så pas sliten att den får plats inuti I- balken i stallet men den var även tvungen att ha rätt antal utgångar för att kunna anpassas efter våra olika behov inne i stallet. Vi har ju vatten idag i foderkammaren men vi måste i dagsläget bära allt vatten därifrån vilket inte är optimalt. Jag vill som känt bära så lite som möjligt i onödan och har som mål att göra allt så enkelt och praktiskt det bara går, inte minst för att både jag och Emelie har ryggproblem.

Så i går kom äntligen blandaren som vi hade beställt eftersom den inte återfanns i någon affär på lämpligt avstånd. Så här ser den ut:


Rören som kommer leda vattnet från foderkammaren via varmvattenberedaren kommer bestå av isolerade prisolrör. Fördelen med prisolrör är att det är enklare att böja och att de är isolerade. Vi kommer börja med att inte lägga någon elkabel i rören utan hoppas klara oss med att stänga av vattnet om natten till stallet de nätter de behövs eftersom foderkammaren är isolerad och uppvärmd. Stallet ska förhoppningsvis kunna hålla frostfritt de flesta dagarna på året. Om inte detta kommer fungera så lägger vi helt enkelt i en värmekabel precis så som vi har på ingående vatten ur marken in i stallet vilket fungerade ypperligt i vintras.

Inne i stallet ska vi kunna spola av leriga ben framförallt samt så klart kunna bada hästarna om det behövs under de perioder det inte går att tvätta av dem ute. Att ha spolmöjligheter inne i stallet är fantastiskt och det kommer kännas väldigt skönt nu i höst men man får använda det med måtta eftersom det kan försämra luftkvaliten i stallet och det vill man ju så klart inte.

Vid uppställningsplatsen kommer det finnas möjlighet att få vatten via en kort slang rakt ner i backen för att kunna fylla eventuella hinkar eller vattenkannor. Utöver detta utlopp kommer set också så klart finnas en slang. Vi har köpt en spiralslang som jag hoppas kommer fungera bra, den ska räcka till att både spola hästarna utan onödigt mycket slang ringlande på golvet samt att den även räcker så vi kan fylla på vatten i boxarna så vi slipper bära.


Hoppas vi ska kunna få till detta under helgen!

Gillar

Kommentarer