Hur kan ni vara så säkra på att det är en tjej då kanske ni undrar?
Vid 35 års ålder erbjuds alla blivande mammor fosterdiagnostik för att säkerställa att fodret inte har några kromosomavvikelser bland annat. Just risken för kromosomavvikelser ökar med åldern och därför erbjuds man denna diagnostik gratis efter 35 års ålder. Jag är 33 och blir 34 i år vilket gör att jag ligger rätt högt i risk jämfört med en 20 åring men får ingen gratis diagnostik. Efter lite studerande av vilka alternativ vi hade så valde vi att göra ett så kallat NIPT test som kostade 5000 kr vilket vi betalade själva och gjorde alltså inget KUB test som var ett annat alternativ.
NIPT är ett blodprov som kan visa på kromosom och könsavvikelser och innebär ingen ökad risk för missfall. Under graviditeten blandas små fragment av DNA från placenta med moderns blod som cirkulerar i hennes kropp. NIPT analyserar dessa fetala DNA-fragment för att bedöma vissa kromosom och könsavvikelser.
Resultatet går att lita på om NIPT visar att fostret inte har någon kromosomförändring. Då behövs inte fler tester. Resultatet är inte lika tillförlitligt om testet visar på en misstänkt avvikelse. Det händer att testet visar på avvikelser fast det inte stämmer. Då behöver man följa upp med ett fostervattensprov eller moderkaksprov för att få ett definitivt resultat.
Eftersom detta test görs på DNA och kromosom nivå kan man med väldigt hög säkerhet (99%) avgöra om fostret är en flicka eller ej pojke. Detta eftersom flickor och pojkar har olika könskromosomer, flickor har XX medans pojkar XY. Eftersom mamman enbart har XX kromosomer så blir resultatet att det är en pojke i magen om man finner Y kromosomer i mammans blod. Finns inga Y kromosomer är det således en flicka i magen vilket var fallet för oss.